Če je bila pri dražbeni hiši Christie's jesenska dražba impresionistov bolj kilava, pa so se že dan pozneje veliko bolje odrezali pri Sothesby's. Foto: Christie's
Če je bila pri dražbeni hiši Christie's jesenska dražba impresionistov bolj kilava, pa so se že dan pozneje veliko bolje odrezali pri Sothesby's. Foto: Christie's

Oljna slika, na kateri je Giacometti upodobil svojega brata Diega, je bila v središču pozornosti dražbe del impresionizma in moderne, ki so jo organizirali pri Christie's. Pri dražbeni hiši so pred torkovo dražbo omenjeni sliki napovedovali dobiček nekje med 30 in 50 milijoni dolarjev (med 22,2 in 37 milijonov evrov), ime novega lastnika slike pa ostaja skrivnost.

Do tega tedna je bila najdražja Giacomettijeva slika portret Caroline, mlade prostitutke, ki jo je umetnik srečal leta 1959; pred petimi leti je 14,5 milijona dolarjev zanjo plačal nekdo v New Yorku.

Picassov portret njegovih otrok
Na dražbi sta kupca našli tudi Picassov portret, naslovljen Claude in Paloma, ki so ga prodali za 28 milijonov dolarjev (20,7 milijona evrov), ter oljna slika z naslovom Črna in vijolična ruskega umetnika Vasilija Kandinskega, za katero so iztržili 12,6 milijona dolarjev (9,3 milijona evrov).

Slabo leto za moderniste
Pri Christie's sicer dražbo ocenjujejo kot le delno uspešno, saj 11 izmed 46 del ni našlo kupca. Med njimi sta tudi Picassovo platno Slikar in model, za katero so pričakovali, da bodo iztržili od 25 do 35 milijonov dolarjev (od 18,5 do 25,9 milijona evrov), in portret italijanskega umetnika Amedea Modiglianija, pri katerem so upali na enak izkupiček kot pri Picassovem platnu. "Preprosto ni bilo pretiranega navdušenja," je vzdušje na dražbi za Bloomberg komentiral Tom Elghanayan, ki zbira nemške ekspresioniste. "Občutek je bil skoraj oprijemljiv."