Biba Košmerl, Games for Days, 2012. Foto: Photon
Biba Košmerl, Games for Days, 2012. Foto: Photon

Avtorji razstave Boris Beja, Tatjana Cankar, Davorin Ciglar Milosavljević, Sara Kiršić, Biba Košmerl, Andrej Lamut, Simon Podgoršek, Ajda Schmid, Darko Sintič in Violeta Tešić so bili izbrani na podlagi javnega natečaja Mlada sodobna fotografija, namenjenega ustvarjalcem do 35. leta starosti.

Izbranih je bilo deset avtorjev, ki so s svojo ustvarjalno prodornostjo in lucidnostjo prepričali žirijo v sestavi Petja Grafenauer, Filip Vančo in Dejan Sluga. Na odprtju razstave bo objavljeno tudi ime zmagovalca/-ke natečaja, ki s tem pridobi nagrado v obliki mesečne rezidence v Bratislavi pod okriljem organizacije Photoport.

Skupinska razstava Alternativni svetovi, ki bo na ogled do konca meseca, na različnih ravneh povzema aktualno tematiko odnosa posameznika do okolja, v katerem avtor živi in deluje. Mladi avtorji tako na sebi lastne izrazne načine predstavljajo svojo vizijo paralelnih in alternativnih svetov, načinov življenja in svetovnih nazorov, ki pogosto stojijo v opoziciji dominantnih političnih diskurzov, kulturnih vzorcev in družbenih konvencij.

Četudi predstavljeni avtorski projekti nakazujejo izjemno heterogene izrazne težnje, je v njih nezadržno zaznati duh sodobnega časa. V njihovih delih se odražajo odnos do preteklosti, intimni pogledi na kolektivno stvarnost vsakdana ali formalistična vprašanja iz zgodovine umetnosti in fotografije, so zapisali v Photonu, vodilni domači in regionalni organizaciji za raziskovanje, produciranje in predstavljanje raznolikih praks sodobne fotografije, ki ravno te dni praznuje deseto obletnico delovanja.