Strokovnjaki so sicer vedeli, da ta dela obstajajo, a nikjer ni bilo dokumentirano, kdo jih ima v lasti. Dokler se jih dediči prvotnega lastnika niso odločili prodati. Foto: Sothesby's
Strokovnjaki so sicer vedeli, da ta dela obstajajo, a nikjer ni bilo dokumentirano, kdo jih ima v lasti. Dokler se jih dediči prvotnega lastnika niso odločili prodati. Foto: Sothesby's
Avtoportret po mnenju stroke izraža "umetnikov eksistencialni angst in preizpraševanje". Foto: Sothesby's

Pred dražbo bodo sliki tudi prvič javno razstavili.

Čeprav so poznavalci Baconovega opusa vedeli, da omenjena avtoportreta obstajata, pa nihče ni vedel, kje sta. Zdaj so se potomci lastnika odločili, da ju prodajo; pri Sotheby's računajo, da bi lahko iztržili okoli 20 milijonov evrov za vsakega. Pri tem seveda velja omeniti, da je Baconov triptih, na katerem je upodobil svojega prijatelja Luciana Freuda, leta 2013 v New Yorku podrl rekord najdražjega na dražbi kupljenega dela; prodali so ga za 142 milijonov dolarjev.

Kaj takega se na trgu redko pojavi
Oliver Barker, strokovnjak za sodobno umetnost pri hiši Sotheby's, je odkritje Baconovih avtoportretov opisal kot "izjemen trenutek za zbiralce". "Pri Marlborough Fine Artu, ki je eden vodilnih trgovcev z umetninami, imajo fotografski arhiv, zato sta se obe deli pojavili v knjigi Baconovih avtoportretov. Vendar pa ju razen na reprodukcijah nihče ni videl v živo," je pojasnil.

Avtoportret iz leta 1975 je nastal na vrhuncu umetnikove kariere v obdobju, ki je sledilo samomoru njegovega ljubimca Georgea Dyerja leta 1971. Čeprav je bil Bacon tedaj star že več kot 60 let, pa na avtoportretu deluje mlajši, saj si je tedaj že barval lase.

Tri študije za avtoportret iz leta 1980 umetnika prikazujejo s spuščenim pogledom, kot da se vedno bolj zaveda neizogibnosti smrti; umetnika, ki je bil takrat že v svojih sedemdesetih, je vprašanje lastne minljivosti seveda obremenjevalo. Bacon si je na avtoportretih rad naslikal izklesane, skoraj zvezdniške poteze obraza, je pojasnil Barker, a pri tem ni izgubil samokritične osti.