Oblačila iz tkanine, izdelane s pomočjo vinskih bakterij, razstavljajo na Krempljevi ulici. Foto: Bewley Shaylor
Oblačila iz tkanine, izdelane s pomočjo vinskih bakterij, razstavljajo na Krempljevi ulici. Foto: Bewley Shaylor
Tomas Tranströmer
Avtorica idejne zasnove filma o Tranströmerju je Jelka Ciglenečki, snemalec je Marko Murč, producenta pa Ramus Forlag in Dom KULTure. Foto: EPA

Na Ptuju je pred dvema letoma gostoval Chandrasekaran S s performansom, ki je še danes ena najbolj prepoznavnih fotografij ptujskega festivala sodobne umetnosti, z njim pa je takrat prišel tudi vodja laboratorija Gary Cass. Ta s pomočjo vinskih bakterij izdeluje tkanino. In tu nastopi Donna Franklin, ki iz te tkanine izdeluje oblačila. Na Ptuju so razstavili fotografije teh oblek, video pa osvetljuje nastajanje takšnih umetniških del.
Festival sodobne umetnosti Art Stays letos pod sloganom Display združuje sodobne, predvsem vizualne umetnike z vsega sveta. Jubilejna, 10. izdaja festivala poteka med 17. julijem in 1. septembrom. Program je sestavljen iz predstavitve sodobne umetnosti posameznih kontinentov, edina, ki predstavlja Avstralijo, je Donna Franklin. Ta v svojem ustvarjanju prehaja od videa in fotografije do performansa in instalacije.
Sicer pa je bilo v okviru festivala na Slovenskem trgu mogoče prisluhniti pogovoru z italijanskim umetnikom Paolom Angelosantom in spoznati njegovo umetniško raziskovanje, v katerem se ukvarja z analizo identitete v odnosu do drugih. V svojih političnih performansih - prvega je izvedel leta 1998 - k sodelovanju vabi tudi mimoidoče.
Dokumentarni poklon Tranströmerju
Že četrto leto se Art Stays združuje z mednarodnim glasbenim festivalom Arsana, na katerem so na Vrazovem trgu predstavili zvočno-vizualno instalacijo Tranströmer o švedskem pesniku in nobelovcu Tomasu Tranströmerju, ki bo tam na ogled do 21. avgusta.