Razstava bo v atriju ZRC-ja SAZU-ja na ogled do 24. avgusta. Foto: Viviana Corvaia/ZRC SAZU
Razstava bo v atriju ZRC-ja SAZU-ja na ogled do 24. avgusta. Foto: Viviana Corvaia/ZRC SAZU

Video- in fotozgodbe so nastale v sklopu mednarodnega projekta Obrazi ulic - Digitalne zgodbe v mladinskem delu z ranljivimi skupinami. Kot so povedali organizatorji, je namen delavnice usposabljanje mladih pri vključevanju ranljivih skupin tako, da se naučijo uporabe digitalnih orodij za predstavljanje, razumevanje in približevanje nevidnih delov družbe v družbeno angažiranih vsebinah. Udeleženci so video- in fotozgodbe iskali v Ljubljani, Mariboru, Kranju in drugih krajih po Sloveniji.

Spodbujanje dialoga o socialni vključenosti
Projekt temelji na družbeno angažirani produkciji digitalnih zgodb, inovativni metodologiji, ki omogoča vsem, ki delajo z mladimi in ranljivimi skupinami, da kritično premislijo medijsko reprezentacijo ranljivih skupin. Dolgoročni cilj iniciative je vzpostaviti dialog o socialni vključenosti in ponuditi manj znane podobe in zgodbe tistih, ki živijo na robu družbe.

V Ljubljani je delavnica potekala pod vodstvom mentorja za fotografijo Luke Dakskoblerja, mentorjev za video Romane Zajec, Yuliye Molina in Boruta Dolenca. Projekt, ki ga financira Evropska komisija v okviru programa Erasmus+, poteka v organizaciji Zavoda APIS in v sodelovanju z mednarodnimi partnerji iz držav, iz katerih prihajajo tudi udeleženci delavnice. Letos ga bodo pripravili tudi v Beogradu.