Razstave
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Mojca Marija Pungerčar, Cherchez la femme, 1994, instalacija, Francoski kulturni center, Ljubljana
Vse tri postavitve tvorijo celoto, zato jih je vredno obiskati, saj so nekateri umetniki predstavljeni zgolj v manjših galerijah. V Narodnem muzeju Slovenije lahko razstavo ujamete do 12. februarja. Foto: Damjan Švarc, z dovoljenjem umetnice
Ob razstavi je izšel bogat spremni katalog v založništvu Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. in z besedili Boža Repeta, Tadeja Pogačarja, Nine Popič in Polone Poberžnik, Dejana Habichta, Barbare Sterle Vurnik, Vladimirja Vidmarja in Tjaše Pogačar Podgornik. Katalog je oblikoval Ajdin Bašić. Foto: Galerija Škuc

Dodaj v

Odprte vse tri razstave, posvečene umetnosti devetdesetih

Druga eksplozija – 90. leta je ambiciozen razstavni projekt
15. december 2016 ob 20:49
Ljubljana - MMC RTV SLO

Veliko razstavo Narodnega muzeja, posvečeno slovenski vizualni produkciji devetdesetih, zdaj spremljata tudi postavitvi v Galeriji P74 in Galeriji Škuc - oba prostora v prestolnici sta bila v obravnavanem obdobju ključna za podporo nekomercialne in kritične umetniške produkcije.

Po otvoritvi v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova sta vrata odprli še razstavi v Centru in Galeriji P74 in Galeriji Škuc. Vse tri postavitve so del skupne zaključne razstave večletnega raziskovalnega in izobraževalnega projekta v Ljubljani. Po svoji naravi je projekt Druga eksplozija – 90. leta (2014-2017) dvodelen in poteka sočasno v Ljubljani in Slovenj Gradcu, zato je koroški del raziskave devetdesetih na ogled v prostorih Koroške galerije likovnih umetnosti in Koroškega pokrajinskega muzeja v Slovenj Gradcu.


Na aktualni razstavi v Galeriji P74 bodo na ogled dela Marka Peljhana, Vuka Ćosića in Apolonije Šušteršič, v Galeriji Škuc pa razstavljajo Marko Peljhan, Marija Mojca Pungerčar, Maja Licul in Anja Šmajdek.

"Nova politizacija"
Po eksploziji neoavantgarde v šestdesetih so devetdeseta prinesla nov izbruh umetniške produkcije, ki predstavlja svojevrstno nadaljevanje radikalnih umetniških praks šestdesetih in sedemdesetih let. Razstave v Ljubljani poudarjajo segment umetniške produkcije, ki ga lahko označimo kot umetnost po postmodernizmu. Govorimo o novi politizaciji, novi socialni umetnosti, novi javni umetnosti, postkonceptualnih praksah, spletni umetnosti, oblikovanju novih neformalnih modelov produkcije in prezentacije ipd.

Sodobna umetnost devetdesetih v Sloveniji podobno kot drugje uvaja nove oblike neposredne komunikacije in dialoga z občinstvom, participacijo, se usmerja h kritični socialnosti in eksperimentira z različnimi modeli kulturnih institucij.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo