Umetnine si je ogledalo 20.000 ljudi. Foto: RTV SLO
Umetnine si je ogledalo 20.000 ljudi. Foto: RTV SLO
Umetnine so tudi restavrirane
Dela bodo videli tudi v Benetkah. Foto: RTV SLO

Dela - 19 slik na platnu in lesu ter trije kipci, ki so jih beneški mojstri od Veneziana do Tiepola ustvarili v obdobju od 14. do 18. stoletja - ostajajo v muzeju še dober mesec, do italijanskega dneva spomina na eksodus iz Istre, Reke in Dalmacije.

Izjemno zanimanje za razstavo
V pol leta si je restavrirana dela, ki so več kot šestdeset let samevala v različnih italijanskih skladiščih, nazadnje v Rimu, ogledalo 20 tisoč ljudi, kar je za tržaške razmere velik uspeh in tudi razlog za podaljšanje trajanja razstave, ki bo tako na ogled do 10. februarja. Sicer bi morali razstavo zapreti 6. januarja, vendar se za to niso odločili, poleti pa naj bi umetnine predstavili še v Benetkah, kjer kot organizatorja omenjajo sklad Cini.

Bodo dela prišla v Slovenijo?
Končna postaja dragocenosti še ni znana, saj je povezana z rešitvijo vprašanja lastništva umetnin. Sonja Ana Hojer z Zavoda za spomeniško varstvo Slovenije pravi, da bi bila vrnitev del Sloveniji upravičena, saj so bile umetnine v času odtujitve dokumentirano zaščitene s spomeniško-varstveno zakonodajo. Za italijansko stran pa vse le ni tako logično, saj v dokumentih razstave lahko preberemo, da imajo umetniška dela za italijansko last.