Uroš Počivalšek: Gozdovi. Foto: Uroš Počivalšek
Uroš Počivalšek: Gozdovi. Foto: Uroš Počivalšek
Klavdij Sluban prihaja iz Livolda, že vrsto let pa živi in ustvarja v Parizu. Foto: Klavdij Sluban

"V minuli polovici stoletja smo bili nedvomno priča več zgodovinskim, tehnološkim in ideološkim spremembam kot v katerem koli obdobju človeške zgodovine. Ena izmed posledic takšnega razvoja je naraščanje občutka odtujenosti, ki nosi v sodobni družbi veliko obrazov in se manifestira na različne načine. Zanima nas, kako lahko fotografija kritično ubesedi družbene procese in z ozaveščanjem hkrati vpliva nanje," je zapisal o razstavi Sluban, v Parizu živeči slovenski fotograf, prejemnik številnih mednarodnih priznanj.
"Odtujenost je v prvi vrsti nezmožnost občutenja pripadnosti. Pripadnosti do drugega, do družbe, do dela in odnosov, predvsem pa tudi do samega sebe. Predstavlja vsenavzočo psihološko paradigmo v svetu, ki postaja vse bolj reguliran, plitek in popredmeten."

Sluban je lani pod svoje okrilje vzel 14 fotografov, od katerih so nekateri že bolj, drugi manj uveljavljeni. Rezultat večmesečne delavnice (in nekakšno nadaljevanje festivala Potopub 2013) so fotografski sklopi, ki vsak po svoje raziskuje temo odtujenosti in predstavlja posameznikov pogled nanjo.
Štirinajsterica sodelujočih
Odprtje razstave bo ob 19. uri na Razstavišču MOL (Mestni trg 11/II, nad Galerijo Fotografijo), odprla pa jo bo umetnostna zgodovinarka Marina Katalenić.
Sodelujoči fotografi: Aleš Rosa, Borut Peterlin, Boštjan Pucelj, Ciril Jazbec, Dejan Ferfolja, Dušan Josip Smodej, Eva Žganjar, Jurij Korenjak, Klemen Skubic, Maša Lancner, Matej Povše, Tina Dović, Uroš Počivalšek in Vitomir Pretnar.

Ob razstavi, ki je sicer svojo slovensko turnejo začela novembra v Novem mestu, je bil izdan tudi katalog, ki je na voljo v Galeriji Fotografiji. Razstava bo odprta do 1. marca.