Steve McQueen ni 'le' oskarjevec, je tudi nosilec nazivov OBE IN CBE - uradnik in komandir častnega redu britanskega kraljestva. Foto: EPA
Steve McQueen ni 'le' oskarjevec, je tudi nosilec nazivov OBE IN CBE - uradnik in komandir častnega redu britanskega kraljestva. Foto: EPA
Ashes, posnet s kamero super 8 na otočju West Indies, je prvi McQueenov projekt po izjemnem uspehu na oskarjih. Foto: Promocijsko gradivo

Razstava bo na ogled v galeriji Thomas Dane, v njenem središču bodo projekcije filma Ashes, posnetega s kamero super 8. Projekt bo premiero sicer doživel še ta mesec v Tokiu, poroča BBC.

V Londonu se bo filmu pridružilo še več drugih del, ki "še naprej širijo domet McQueenovega raziskovanja podobe in nastajanja podobe", so sporočili iz galerije, v kateri se je umetnik s samostojnim delom Into This World predstavil pred okroglim desetletjem.

Ashes je McQueen posnel na otočju West Indies, gre za njegov prvi projekt po izjemnem 12 let suženj, ki je dobil tri oskarje - med njimi tistega za najboljši film, ki je bil zgodovinski tudi v smislu, da je šel prvič v roke temnopoltemu režiserju.

Turner 15 let pred oskarjem
Umetnik, rojen leta 1969 v Londonu, je študiral na kolidžu Goldsmith's, že takrat je začel ustvarjati prva filmska dela. Leta 1999 je dobil Turnerjevo nagrado, najvišje britansko priznanje za vizualno umetnost, nekaj let kasneje je bil imenovan za uradnega umetnika vojkne v Iraku (pripravil je projekt Queen and Country, v katerem se je spomnil na padle bitanske vojake v Iraku z njihovimi porteti, natisnjenimi na seriji znamk), Veliko Britanijo je leta 2009 zastopal na bienalu v Benetkah.

Njegova dela so bila predstavljena v najuglednejših razstaviščih po svetu: tudi v londonski galeriji Tate, newyorškem muzeju MoMA, chicaškem Art Instiute in pariškem Musee National d'Art Moderne. McQueenove filme so najpogosteje projicirali na enega ali več zidov umetniških galerij, pri srcu sta mu (bili) črno-bela tehnika in minimalizem. Kot vpliva navaja francoski novi val in filme Andyja Warhola.

"Muza": Fassbender
Pred "Sužnjem" se je McQueen proslavil z dramama Lakota (2008) o gladovni stavki pripadnika IRE Bobbyja Sandsa in Sramota (2011), študiji seksualne odvisnosti. V vseh treh njegovih celovečercih igra Michael Fassbender.