Razstave
Piri Reis
Fragment prikazuje Grenlandijo in Severno Ameriko od Labradorja do Floride, Kube, Dominikanske republike, Jamajke in delov Srednje Amerike. Foto: Wikipedia
Piri Reis
Hacı Ahmed Muhiddin Piri, poznan kot Piri Reis, admiral, geograf in kartograf Foto: Wikipedia
Piri Reis
Fragment zemljevida obal Srednje in Južne Amerike. Piri Reis je pripisal "zemljevid zahodnih dežel, kot ga je narisal Kolumb." Foto: Wikipedia

Dodaj v

Piri Reis, kartograf Sulejmana Veličastnega

Sestavil je enega prvih zemljevidov sveta
8. marec 2014 ob 14:41,
zadnji poseg: 8. marec 2014 ob 14:59
Piran - MMC RTV SLO, STA

V piranskem Pomorskem muzeju Sergej Mašera je na ogled razstava o turškem kartografu in admiralu iz 16. stoletja Piriju Reisu, ki je sestavil enega prvih zemljevidov sveta ter na zemljevidih Sredozemlja podrobno opisal tudi naše kraje.

Piri Reis, s pravim imenom Hacı Ahmed Muhiddin Piri (Reis označuje vojaški čin), je bil otomanski admiral, geograf in kartograf, rojen med letoma 1465 in 1470, umrl leta 1553. Je avtor enega najstarejših obstoječih zemljevidov ameriške celine, zelo podrobno pa je opisal tudi obale Sredozemlja, je pojasnila turška veleposlanica v Sloveniji Serra Kaleli.

Knjiga navigacije kaže obširno podobo tedanjega sveta in raziskovanja
Piri Reis je slavo dosegel kot kartograf leta 1929, ko so v Istanbulu odkrili del njegovega prvega svetovnega zemljevida iz leta 1513. V njegovi Knjigi navigacije so zbrane podrobne informacije o navigaciji in v času nastanka zelo natančne karte z opisi pomembnih pristanišč in mest v Mediteranskem morju. V delu, ki velja za prvi pomorski vodič svojega časa, je kartograf podal tudi informacije o ljudeh in kulturah ter opisal mesta na današnji slovenski obali – Koper, Piran in Izolo, zato je tudi izbira Pirana za gostitelja razstave po mnenju turške veleposlanice zelo primerna.

Od kartografovih zemljevidov jih je ohranjenih približno tretjina. Ti prikazujejo zahodne obale Evrope in Severne Afrike, obalo Brazilije, številne otoke v Atlantskem oceanu, Japonsko. Zemljevide je risal na podlagi 20 tujih zemljevidov in kart, največ iz arabskih virov, pa tudi po indijskih zemljevidih, portugalskih in po Kolumbovem zemljevidu. Tako je oblikoval obširno in razumljivo podobo poznanega sveta v svojem času. Zgodovinska pomembnost njegovega kartiranja leži v prikazu obsežnosti raziskovanja Novega sveta do leta 1510. Kot je pojasnil v knjigi, se je namesto za en zemljevid sveta odločil, da v knjigi zbere številne zemljevide in karte prav zato, ker en narisan zemljevid ne more obsegati toliko informacij in podrobnosti.

Poleg zemljevidov in navigacijskih kart knjiga vsebuje podrobne informacije o večjih zalivih, pristaniščih, ožinah, jezovih, rtih, otokih in polotokih ob Mediteranskem morju, prav tako opis tehnik navigacije in druge s tem povezane informacije – o astronomiji, o tipih neviht, o prebivalcih dežel in njihovi kulturi, risbe slovitih kipov in zgradb v mestih itd. Poseben poudarek je dal odkritjem Krištof Kolumb in Vasca de Game na njunih poteh v Indijo in druge predele Azije.

Sodelovanja in prijateljski slovensko-turški odnosi
Kot je poudaril direktor pomorskega muzeja Franco Juri, pričujoča razstava končuje niz dogodkov, ki so jih pripravili s Turškim inštitutom za podvodno arheologijo TINA, Narodnim muzejem Slovenije, portoroško fakulteto za pomorstvo in promet ter ob pomoči turškega veleposlaništva.

Odprtja razstave, ki jo je financirala turška fundacija TINA, se je udeležila tudi premierka Alenka Bratušek. Tako Kalelijeva kot premierka Bratuškova sta med drugim poudarili dobre slovensko-turške odnose. "Prepričana sem, da dogodki, kot je ta, samo še dodatno izboljšujejo že tako dobre in prijateljske odnose s Turčijo," je povedala predsednica vlade.

N. Ar.
Piri Reis
Prijavi napako
Komentarji
anny22
# 08.03.2014 ob 17:42
Evropa je za tisti čas zelo dobro narisana. Proporci niso pravi samo pri severnih deželah.
hubert69
# 08.03.2014 ob 17:00
Zanimivo, te fantazije še nisem zasledil. Ampak tale razlaga (zgrešena projekcija konice Južne Amerike) se mi zdi precej bolj smiselna kot neverjetne zgodbe o 500 let starem znanju o Antarktiki.
prim00z
# 08.03.2014 ob 15:29
bojda jo je ja, ampak saj veš..potem pade veliko obstoječih teorij zgodovine, itd...
jackm8
# 10.03.2014 ob 23:15
Ta tretja slika je tista, ki naj bi prikazovala antarktiko. Jasno, da gre za traparijo, saj so zgrešene dimenzije klasika zgodnjih zemljevidov. Otok Svetega Brendana je en lep primer tega:
http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Brend
an%27s_Island

Ne vem točno iz kje mi je znana, ali Dan Brown nekje bluzi on njej, ali iz kakega drugega zabavnoznanstveni vir.
hubert69
# 09.03.2014 ob 08:43
@micesar: lol :-D
Micesar
# 09.03.2014 ob 08:11
o Zemljevidih
roosber
# 08.03.2014 ob 15:04
Ni kartiral tudi Antarktike, tako kot je izgledala brez ledene kape, al so to pravljice?
Benten
# 08.03.2014 ob 19:59
Problem nekaterih kart je, da so bile prerisane s starejših originalov. In dokaj težko bi bilo pojasniti predkolumbovsko kartiranje obeh Amerik.
Blumi
# 08.03.2014 ob 17:21
Ni je kartiral, pac pa jo je prekopiral s kitajskih zemljevidov.
hubert69
# 08.03.2014 ob 20:56
Saj Ameriko je prerisal od Kolumba.
Kazalo