Na ogled je tudi delo, narejeno iz barv, ki se uporabljajo za nostrifikacijo dokumentov, torej iz treh barv tuša. Foto: Nogueras Blanchard & Galleria Gentili
Na ogled je tudi delo, narejeno iz barv, ki se uporabljajo za nostrifikacijo dokumentov, torej iz treh barv tuša. Foto: Nogueras Blanchard & Galleria Gentili
Ignacio Uriarte
V Uriartejevo ustvarjanje je po besedah Petje Grafenauer vpisano (nekreativno?) delo pisarniških birokratov, ki se mu umetnik med delovnim procesom ne odpove. Foto: Nogueras Blanchard & Galleria Gentili

Pisarniško umetnost Ignacia Uriarteja predstavljajo na postavitvi z naslovom Produktivna neučinkovitost. Razstava, ki bo odprta do 30. avgusta, zajema deset del, ki jih je umetnik naredil iz pisarniškega materiala, in zvočno delo z zvokom petih pisalnih strojev.
Potem ko je Uriarte, ki se je rodil leta 1972 v Krefeldu in po študiju menedžmenta v Guadalajari končal še študij avdiovizualnih umetnosti na Centro de Artes Audiovisuales, dal odpoved, si je za izrazni okvir izbral način birokratske produkcije, ki jo omogoča delo male pisarniške buržoazije. Kot ob razstavi piše Petja Grafenauer, v kontekstu umetnosti "pisarniška umetnost" (ang. office art) nadaljuje linijo minimalizma in konceptualne umetnosti šestdesetih in sedemdesetih let, ki sta se bližala izginotju forme umetniškega dela.
Po besedah Grafenauerjeve ima Uriartejeva umetnost vsaj tri sporočila. Umetnik jo uporablja kot kritiko monotonega opravljanja pisarniških del, sporoča, da lahko pisarniško ravnanje kaže željo po ustvarjanju, hkrati pa so njegova umetniška dela tudi vizualno lepa, s čimer poudarjajo estetsko plat umetnosti.
Monokrom kot odraz ponavljajočega se in rutinskega dela
Del razstave sta tudi deli Diagonal Equation (Diagonalna enačba) in Erased Crossings (Izbrisane meje), obe iz leta 2012, nastali s pisalom brez črnila in sledjo radirke na podlagi. Zaznamovani s svinčnikom sta podobi belin, formi monokroma, ki priča o manualnem, ničvrednem, banalnem in dolgotrajnem delu, ki je bilo potrebno za njegov nastanek, še piše Grafenauerjeva.
V Uriartejevem opusu sta forma in izbrani medij vedno tudi odraz zunanje realnosti. V delo je vpisano delo pisarniških birokratov, ki se mu umetnik med delovnim procesom ne odpove, še pojasni Grafenaurjeva. "Umetnost nastaja zgolj z uporabo delovnega orodja tistega razreda, ki v zadnjih letih pada vse niže na družbeni lestvici. Kreativnost, rojena na nekreativnih mestih, združena z držo umetnika, daje upanje, da bomo nekoč vendarle spregledali."
O svojem delu bo umetnik spregovoril v četrtek ob 18.00 v Galeriji Škuc, Petja Grafenauer pa bo po postavitvi vodila 22. avgusta ob 18.00.

Pisarniška umetnost Ignacia Uriarteja
Pisarniška umetnost Ignacia Uriarteja