Razstave
(6)
Portret sira Johna Maitlanda, ki ga je leta 1589 naslikal nizozemski slikar Adrian Vanson.
Portret sira Johna Maitlanda, ki ga je leta 1589 naslikal nizozemski slikar Adrian Vanson. Foto: EPA
Portret Marije I. Škotske
Rentgenski pregled slike je pod plastmi barve pokazal obrise prvotnega portreta, ki je najverjetneje podoba škotske kraljice Marije I. Foto: EPA
Marija s svojim drugim možem, Henrikom Stuartom, bolj znanim kot lord Darnley. Elizabeta je zakon sprejela kot grožnjo v prepričanju, saj sta imela oba pravico do njenega prestola in sta si jo na ta način okrepila, saj sta bila oba potomca Elizabetine najstarejše tete.
Marija s svojim drugim možem, Henrikom Stuartom, bolj znanim kot lord Darnley. Elizabeta je zakon sprejela kot grožnjo v prepričanju, da sta imela oba pravico do njenega prestola in sta si jo na ta način okrepila, saj sta bila oba potomca Elizabetine najstarejše tete. Foto: Wikipedia
Podoba Marije I. Škotske v ujetništvu, kot jo je okoli leta 1578 naslikal Nicholas Hilliard.
Podoba Marije I. Škotske v ujetništvu, kot jo je okoli leta 1578 naslikal Nicholas Hilliard. Foto: Wikipedia

Dodaj v

Pod sliko plemiča odkrili redek portret škotske kraljice Marije I.

Prekrita podoba iz časa, ko so Otok pretresali napeti politični spori
29. oktober 2017 ob 16:56
Edinburg - MMC RTV SLO

Pod portretom tudorskega aristokrata se je več kot štiri stoletja neopaženo skrival portret Marije I. Škotske. Nedokončano podobo škotske kraljice so verjetno zaradi strahu pred obračunavanjem v napeti politični situaciji Otoka preslikali nekaj let po njeni smrti, strokovnjaki pa so jo pod plastmi barve zdaj odkrili s pomočjo radiografije.

Portret Johna Maitlanda, lorda z enega najstarejših gradov na škotskem Thirlestane, je visel na steni zgodovinske hiše v jugozahodnem predelu Londona. Najverjetneje so podobo kraljice, tekmice protestantske vladarice Elizabete I., potem ko so jo leta 1587 obglavili, iz strahu pred obračunavanjem s političnimi nasprotniki preslikali z novo podobo.

To so s pomočjo radiografije odkrili v okviru projekta, v katerem sta se Škotska narodna galerija in Courtauldov umetnostni inštitut posvetila portretom Adriana Vansona in Adama de Colona, nizozemskih slikarjev, ki sta na Škotskem delala v poznem 16. stoletju.

Na "fascinantno odkritje", kot je skriti portret opisal direktor škotske galerije Christopher Baker, je naletela konservatorka Caroline Rae s Courtauldovega inštituta. Med rentgensko analizo slike je namreč zagledala obrise ženske figure, katere poteze so sovpadale s tistimi iz tako rekoč sočasnih portretov kraljice Marije.

Čeprav je imela Marija v času svojega življenja veliko privržencev, pa se je obenem prav zaradi njene nemilosti pri Elizabeti I., vpletenosti v religiozne prevrate in umor svojega moža iz njenega časa ohranilo razmeroma malo portretov.

Leta 1567 je bila prisiljena abdicirati v korist enoletnemu sinu in regentska oblast nad Škotsko je bila zaupana njenemu polbratu Jamesu. Njena sestrična Elizabeta I., s katero se v življenju nikoli nista srečali, je dala Marijo zapreti zaradi vpletenosti v babingtonsko zaroto (poskus atentata na Elizabeto in razglasitev Marije za kraljico Anglije), zatem pa je porota štirideset plemičev obsodila na smrt z obglavljenjem.

Zadnji trenutki škotske kraljice
Na usmrtitev je Marija prišla v črni obleki, ki si jo je na presenečenje zbranih slekla in ostala v rdečem oblačilu, barvi, ki v katoliški ikonografiji simbolizira žrtvovanje in mučeništvo. Še dva detajla iz njene usmrtitve se rado omenja - najprej njene zadnje besede, ki naj bi jih izrekla rablju, ko jo je ta po običaju prosil za odpuščanja. Po legendi naj bi mu kraljica dejanje oprostila, rekoč, da jo na ta način rešuje vseh težav. Drugi del legende se navezuje na samo usmrtitev, ki naj bi jo izvajali z nepravo sekiro, s katero so predhodno klali živali. Marija naj bi preživela prvi udarec, poskušala nekaj reči, vendar jo je prehitel drugi, tokrat usoden sunek (povsem mogoče niti ni šlo za osamljen primer, ampak so tedaj namerno uporabljali topo sekiro, da so podaljšali trpljenje usmrčencev).

Maitlandov portret je datiran v leto 1589, se pravi so Marijino podobo preslikali dve leti po njeni usmrtitvi. "Zaradi svoje lepote in končno tudi tragičnega konca je postala Marija I. Škotska tako za javnost kot med strokovnjaki fascinantna osebnost," besede Ree navaja portal Art Newspaper. "Ohranilo se je zelo malo portretov iz obdobja njenega ujetništva. Iz arhivskih virov vemo, da je Marija te slike naročala in jih pošiljala svojim podpornikom."

Izsledke opravljene študije predstavljajo na razstavi Umetnost in analiza: Dva nizozemska slikarja v jakobinski dobi, ki bo v škotski galeriji na ogled do 26. januarja.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
BenQuick
# 29.10.2017 ob 17:26
Imaš prav, vendar je Marija I. tukaj mišljena Mary Stuart in ne Mary Tudor. In slednja niti ni bila Elizabetina sestrična, ampak je bila Elizabeta sestrična od Mary-jinega očeta Jamesa V.
Franc 1952
# 29.10.2017 ob 20:24
Vse lepo in prav! Mene zanima samo, ali ima ta portret Marije Stjuart na sliki še glavo, ali je že bila brez, če je že nedokončana? Sicer mi je bolj všeč Elizabeta I! Je vsaj bila možača in pol kot vladarica! Ko je šla pogledati svojo piratsko ladjo "Golden Hint" v pristanišče, ki sa je vrnila s plenilskega pohoda iz srednje Amerike nabasana z zakladi, so jo mornarji po takratnih običajih kot žensko pozdravili s klici "whore, whore" in ona jim je odgovorila: " in vi ste moji otroci!":)
Namahala je Španskega Filipa in umrla pred svetom kot "nedolžna"!:))
alcatraz
# 29.10.2017 ob 17:29
Ne bo držalo. Elizabeta je resda imela polsestro Marijo, ki je bila edina potomka Henryjeve prve žene Katerine Aragonske. Marija je po očetovi smrti bila angleška kraljica, a je kmalu umrla zaradi raka na jajčnikih, nasledila jo je Elizabeta, hči Henryja in Ann Boleyn. Ta Marija s škoti nima nobene povezave.

Marija Škotska pa je potomka Margarete, ki je bila sestra od Henryja VIII Tudorja.
Margareta se je poročila z Jamesom IV škotskim kraljem. Njen sin, škotski kralj James V pa je z Marijo Guiško imel hči Marijo.
alcatraz
# 29.10.2017 ob 17:50
@BenQuick, moj vpis je bil namenjen sistemcu.
BenQuick
# 29.10.2017 ob 17:48
Ja, in kaj sem torej napisal narobe? Razen, da je prišlo do zatipka (slednja je mišljena Mary Stuart, kar pa bi lahko bilo razvidno, glede na komentar od sistemca).
Bivši uporabnik
# 29.10.2017 ob 17:12
No, pokopani sta pa le skupaj (morilka in umorjenka) v Westminstrski opatiji.

Mimogrede Elizabeta I in Marija I nista bili sestrični, kot je zapisano v članku, ampak polsestri.
Kazalo