Podobe Koptov v današnjem Egiptu po političnih spremembah v januarju 2011 so bile posnete leta 2012 v koptskih skupnostih po Egiptu. Foto: Cankarjev dom/Matjaž Kačičnik
Podobe Koptov v današnjem Egiptu po političnih spremembah v januarju 2011 so bile posnete leta 2012 v koptskih skupnostih po Egiptu. Foto: Cankarjev dom/Matjaž Kačičnik

Izbor fotografij predstavlja raziskovanje, kaj pomeni biti Kopt v Egiptu in kakšna je vloga Koptov v egipčanski družbi. Kačičnik se dotika stereotipov in globoke verske razdelitve ter spremljajočega nasilja.

Kačičnik je Egipt prvič obiskal leta 2001, ko je posnel reportaži o Koptih in aleksandrinkah. Tri leta pozneje se je preselil v Kairo in postal fotograf organizacije Theban Mapping Project, za katero je fotografiral faraonske grobnice v Dolini kraljev. V Egiptu je posnel številne reportaže, sodeloval pri projektih dokumentiranja edinstvene egipčanske kulturne zapuščine, fotografiral faraonske grobnice v Zgornjem Egiptu in islamske spomenike v Kairu.

Pomembna manjšina Bližnjega vzhoda
Razstavo bo pospremilo petkovo brezplačno predavanje Dine Bakhoum, naslovljeno Kopti v Egiptu. Bakhoumova je strokovnjakinja na področju ohranjanja in restavriranja spomenikov in zgodovinskih zgradb. Govora bo o zgodovini Koptov, njihovem jeziku, družbenih in verskih običajih, umetnosti in arhitekturi. Kopti zavzemajo približno od 10 do 15 odstotkov več kot 90-milijonske egiptovske populacije in so največja krščanska ter največja verska manjšina na Bližnjem vzhodu.

Od pokrajinske fotografije do dokumentiranja arheoloških misij
Matjaž Kačičnik (1970) je diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. S fotografijo se je začel ukvarjati med študijem. Najprej se je posvečal pokrajinski fotografiji, pozneje je kot svobodni fotoreporter sodeloval predvsem z Dnevnikom, Nedeljskim dnevnikom in Mladino. Od leta 1997 je član Društva novinarjev Slovenije in IFJ-ja - Mednarodne zveze novinarjev, leto pozneje je začel sodelovati s francosko agencijo Saola. Sodeluje s številnimi organizacijami, ki se ukvarjajo z restavriranjem zgodovinskih objektov v Egiptu in je fotograf arheoloških misij, ki v Luksorju izkopavajo in raziskujejo faraonske grobnice.

Raziskoval je tudi delo rojaka Antona Laščaka (1856-1946), ki je bil dvorni arhitekt egipčanske monarhije od poznega 19. stoletja in vse do leta 1939.