Van Goghov muzej v Amsterdamu je sicer po večmesečni prenovi vrata za obiskovalce spet odprl 1. maja letos. Foto: EPA
Van Goghov muzej v Amsterdamu je sicer po večmesečni prenovi vrata za obiskovalce spet odprl 1. maja letos. Foto: EPA

S tem želijo v muzeju ljubiteljem umetnosti ponuditi priložnost za bolj poglobljen pogled v van Goghovo življenje in izvor nekaterih njegovih najbolj znanih portretov.

V skicirkah tudi študija za Sejalca
V muzeju poudarjajo, da gre za prvo izdajo faksimilov vseh štirih van Goghovih skicirk in jih opisujejo z besedami: "V njih so hitre impresije sveta, v katerem je umetnik živel, te nam omogočajo, da mu nenehno gledamo čez ramo in tako dobimo pristen vpogled v njegovo ustvarjanje." V muzejski trgovini je od četrtka na prodaj 1000 izvodov faksimilov van Goghovih skicirk. Komplet vseh štirih stane 495 evrov.

Od številnih so se do danes ohranile le štiri van Goghove skicirke. Tri od njih so vključene v razstavo z naslovom Van Gogh na delu, ki so jo v muzeju odprli v začetku maja, na ogled pa bo do januarja prihodnje leto. V njih je po navedbah muzeja mogoče najti tudi nekaj umetnikovih najintimnejših stvaritev. Večino risb v skicirkah je Van Gogh (1853-1890) narisal s svinčnikom ali z ogljem, uporabljal pa je tudi črnilo in različne krede. V njih je najti nečitljive zapiske in naglo zapisane opombe, pa tudi nekaj bolj dodelanih risb ter študij za slike, denimo za oljno sliko Sejalec iz leta 1888.

Skicirke je umetnik uporabljal tudi za to, da si je vanje zapisoval vsakdanje svari, denimo recepte, prepisoval pesmi ali si na grobo skiciral zemljevid, ki mu je pomagal, da se je, potem ko je prišel v Pariz, znašel v mestu.