Shrigleyjeva umetnost je vse prej kot trivialna - pogosto in iz zelo različnih perspektiv načenja teme nasilja in sovražnosti - obenem pa je dostopna, nikoli pridigarska in po navadi podkrepljena z zdravo mero sarkazma. Foto: Southbank Centre
Shrigleyjeva umetnost je vse prej kot trivialna - pogosto in iz zelo različnih perspektiv načenja teme nasilja in sovražnosti - obenem pa je dostopna, nikoli pridigarska in po navadi podkrepljena z zdravo mero sarkazma. Foto: Southbank Centre
Lynette Yiadom Boakye ustvarja portrete ljudi, ki "ne obstajajo, a so nam vseeno znani": v njenem naboru so dobitniki grammyja, revolucionarji, fanatiki, antropologi, misijonarji, divjaki, radikali in tako dalje.
Tino Sehgal je v Turbine Hall (v galeriji Tate) pripravil interaktiven performans, v katerem so sodelujoči z ljudmi delili intimne, navdihujoče podrobnosti iz svojih življenj.
V Franciji rojena 35-letnica, ki zdaj živi in ustvarja v Londonu, je nominirana za svoj projekt Wantee, ki je bil v okviru razstave Schwitters In Britain predstavljen tudi v galeriji Tate.

Londonski muzej Tate Britain je razkril imena letošnjih nominirancev za Turnerjevo nagrado, eno najprestižnejših nagrad za sodobno umetnost v Veliki Britaniji (zanjo se lahko potegujejo le umetniki, mlajši od 50 let). Letos so nominiranci štirje: poleg že omenjenih performerja Tina Sehgala in karikaturista Davida Shrigleya sta v igri še slikarka Lynette Yiadom-Boakye in filmarka Laure Prouvost. Kdo izmed njih bo nagrado na koncu tudi dobil, bo znano decembra.

Nagrada je vredna 25.000 funtov (29.000 evrov). Do razglasitve dobitnika - ta se bo letos zgodila zunaj Anglije, v Londonderryju na Severnem Irskem - bodo dela vseh štirih nominirancev predstavljena na skupni razstavi. Vsak izmed njih bo tudi prejel po 5.000 funtov (5.800 evrov). Lani je Turnerjeva nagrajenka na koncu postala Elizabeth Price.

Kdo so torej nominiranci?

David Shrigley
44-letni Škot je nominiran za svojo samostojno retrospektivno razstavo Brain Activity, ki jo je gostila galerija Hayward. Po presoji žirije je postavitev "lepo predstavila ne le Shrigleyeveih priljubljenih ilustracij, ampak tudi fotografijo, plastiko in film ter ob tem razkrila avtorjev črni smisel za humor, morbidno inteligenco in neskončno posmehljivost".

Največja nevarnost je, da boste umetnost Davida Shrigleyja prehitro odpisali: na prvi pogled je amaterska in čudaška ali, kot se je izrazila neka kritičarka, "podobna čačkam predpubertetnega avtista". Akademsko izobraženi slikar je sicer najbolj znan po svojih preprostih, neposrednih risbah in animacijah, ki podajajo satirične komentarje na vsakodnevne situacije in človeško interakcijo. Med njegovimi najslavnejšimi stvaritvami sta nagačen jack russel terier, ki drži transparent z napisom "Mrtev sem", in graniten nagrobnik, v katerega je vgraviran nakupovalni seznam.


Najočitnejša Shrigleyjeva prepoznavna znaka sta otroškemu podobno opisovanje sveta in nekakšen Tourettov sindrom, zaradi katerega njegovi junaki ob najmanj primernem trenutku vedno pripomnijo najslabšo mogočo stvar.

Laure Prouvost
V Franciji rojena 35-letnica, ki zdaj živi in ustvarja v Londonu, je nominirana za svoj projekt Wantee, ki je bil v okviru razstave Schwitters In Britain predstavljen tudi v galeriji Tate. Po mnenju žirije se "njen unikatni pristop k filmu, ki se pogosto odvija v okviru atmosferičnih inštalacij, naslanja na močno pripovedno nit, montažo in namerno napačno rabo jezika ter ustvarja presenetljive in nepredvidljive umetnine".

Lynette Yiadom-Boakye
35-letna Londončanka je nominirana za razstavo Extracts and Verses, ki jo je gostila galerija Chisenhale. "Njene fascinantne slike so na prvi pogled tradicionalne, a v resnici veliko bolj inovativne," opozarja žirija. "Njeni portreti izmišljenih ljudi se naslajajo na izmišljene predzgodbe in odpirajo pomembna vprašanja v povezavi s tem, kako interpretiramo slike na splošno, še posebej če gre za temnopolte portretirance." Umetnica sama svoje delo opisuje kot "odstavke ali stavke; to so sledi trenutka v narativi, ki jih pustim za seboj, da bi jih občinstvo razvozlalo".

Tino Sehgal
36-Londončan, ki ustvarja v Berlinu, je nominiran za svoje "pionirsko" delo pri organizaciji "srečanj v živo"; njegov dogodek je pod naslovom This Variation gostoval na documenti, kot These Associations pa v galeriji Tate Modern. (Tokrat je prvič, da se za Turnerjevo nagrado poteguje kombinacija dogodka v živo in razstave.) Sehgalove stvaritve so "konstruirane situacije": obiskovalci dogodka se s sodelujočimi zapletajo v pogovore o tem, kaj je napredek. Po mnenju žirije njegovo delo "na nov in pomemben način preizprašuje meje umetniškega materiala in percepcije občinstva".