Razstavo je odprl predsednik države Borut Pahor. Foto: BoBo
Razstavo je odprl predsednik države Borut Pahor. Foto: BoBo
Delo zavoda zajema vse od prepoznavanja, preučevanja do prezentacije dediščine, ki ima za kulturo in družbo določen pomen. Foto: BoBo
Kot je dejala generalna direktorica zavoda Jelka Pirkovič, želijo z razstavo javnosti približati različne naloge, pristope in rezultate, pa tudi razvejano organizacijsko shemo zavoda za varstvo kulturne dediščine. Foto: BoBo
Vstop na razstavo, ki bo na ogled do 13. marca, je brezplačen. Foto: BoBo
Razstava o varovanju kulturne dediščine

Kot je ob odprtju dejala generalna direktorica zavoda Jelka Pirkovič, želijo z razstavo javnosti približati različne naloge, pristope in rezultate, pa tudi razvejano organizacijsko shemo zavoda. Leta 2013 smo praznovali 100 let organiziranega varstva kulturne dediščine v Sloveniji. 100 let prej je namreč svojo službo deželnega konservatorja za Kranjsko nastopil France Stelè, takrat v okviru decentralizacije dunajske Centralne komisije za varstvo spomenikov.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali izbor del s 40 razstav, ki so jih po različnih slovenskih krajih pripravile območne enote zavoda, ki imajo sedeže v Celju, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Novem mestu in Piranu. Kot je poudarila Pirkovičeva, je dejavnost zavoda ljudem blizu, saj skoraj ni slovenskega kraja, v katerem ne bi bilo vsaj nekaj objektov kulturnega pomena.

Kot je ob odprtju dejala generalna direktorica zavoda Jelka Pirkovič, želijo z razstavo javnosti približati različne naloge, pristope in rezultate, pa tudi razvejano organizacijsko shemo zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Poleg osrednjega tudi manjši jubileji posameznih enot zavoda
Koordinator razstave, sicer vodja območne enote Novo mesto Robert Peskar, je dejal, da so nekatere enote ob 100-letnici organiziranega varstva kulturne dediščine praznovale še svoje jubileje. V Kranju, Novi Gorici in Celju so tako zaznamovali 50-letnico, v Novem mestu, ki je najmlajša enota, pa 30-letnico. Pri postavitvi tokratne razstave so se znašli pred dilemo, ali razstavljeno gradivo poenotiti ali ga pustiti v svoji raznolikosti. Nazadnje so se odločili za raznolikost, ki po Peskarjevem mnenju zrcali različne likovne pristope.

Na razstavi so predstavljeni restavratorski center, omenjene območne enote zavoda in center za preventivno arheologijo, na posebni mizi pa predstavljajo tudi založniško dejavnost zavoda. Na ogled je tudi film, ki so ga pripravili v celjski enoti.

Restavratorski projekti
Vodja restavratorskega centra Jernej Hudolin je opozoril na predstavljene restavratorske projekte, kot so restavriranje Tintorettove slike sv. Miklavža iz kapiteljske cerkve v Novem mestu in baročne poslikave slikarja Michaela Rainwaldta v cerkvi sv. Vida v Preserju pod Krimom, snemanje koptskih fresk v egiptovski in sudanski Nubiji, izdelava konservatorskega načrta v Piranu ter arheološka projekta Emonska hiša in Zgodnjekrščansko središče.

Daniela Tomšič, generalna konservatorka na zavodu, je predstavila delovanje zavoda, ki ga sestavljata glavni organizacijski enoti - služba za kulturno dediščino in center za konservatorstvo, znotraj katerega delujeta restavratorski center in center za preventivno arheologijo. Delo zavoda zajema vse od prepoznavanja, preučevanja do prezentacije dediščine, ki ima za kulturo in družbo določen pomen. Zavod združuje različne strokovnjake, od arheologov, umetnostnih zgodovinarjev, etnologov, do restavratorjev različnih profilov, strokovnjakov naravoslovnih znanosti in dokumentaristov.

Del razstave bo na ogled na Kongresnem trgu
Del razstave, ki predstavlja vpogled v dejavnost Centra za preventivno arheologijo ZVKDS-ja, bo istočasno postavljen na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Razstava o varovanju kulturne dediščine