Ministrstvo za obrambo je konec februarja Loškemu muzeju podarilo presežek vojaškega orožja in opreme. Foto: Loški muzej
Ministrstvo za obrambo je konec februarja Loškemu muzeju podarilo presežek vojaškega orožja in opreme. Foto: Loški muzej

Zbirka bo tako sestavljena iz najzgodnejših primerkov, ki jih hranijo v muzeju in sodijo še v 17. stoletje, pa vse do primerkov do vključno 20. stoletja.

"Edina ovira na poti do nove zbirke je pomanjkanje razstavnih prostorov na Loškem gradu, kar pa bomo v prihodnje rešili s pridobitvijo novih prostorov za depoje," so poleg izražanja hvaležnosti za donacijo zapisali v Loškem muzeju.

Bogat arzenal kmalu na ogled
Loški muzej je konec februarja med obsežno donacijo prevzel 42 kosov vojaškega orožja in opreme, med temi pa je posebej zanimiva ena izmed šestih prejetih pištol. Gre za ameriško avtomatsko pištolo Ingram M11 z dušilcem zvoka.

Od dolgocevnega orožja pa so prejeli še klasične repetirke, ostrostrelske in avtomatske puške, puškomitraljeze in težki protiletalski mitraljez v kalibru 12,7 milimetra.

Velikost in teža štejeta
Omenjeno orožje nameravajo vključiti v prihodnjo stalno muzejsko zbirko, v kateri bodo predstavili orožje od 17. stoletja do 20. stoletja.

120-milimetrski minomet, ki je težek 262 kilogramov, in trocevni protiletalski top, ki je s svojimi 1.070 kilogrami absolutni zmagovalec v vseh kategorijah, pa sodita med največje in najtežje kose orožja, ki jih je prejel muzej.