Luke Willis Thompson je nominiran za videoportret Diamond Reynold, partnerice Philanda Castila, ki ga je predlani v Minnesoti brez pravega razloga ubil policist. Mimogrede, proti nominaciji protestira aktivistični kolektiv BBZ London - pri tem nosijo majice s sloganom
Luke Willis Thompson je nominiran za videoportret Diamond Reynold, partnerice Philanda Castila, ki ga je predlani v Minnesoti brez pravega razloga ubil policist. Mimogrede, proti nominaciji protestira aktivistični kolektiv BBZ London - pri tem nosijo majice s sloganom "Black Pain is not For Profit" (Trpljenje temnopoltih ni za dobiček). Borijo se proti temu, da bi bolečino in smrt temnopoltih za zaslužek ali korist izkoriščali netemnopolti umetniki in institucije. Foto: Reuters
Charlotte Prodger, ki živi in dela v Glasgowu, je nominirana za videa, v katerih po besedah žirije raziskuje "identitetno politiko, zlasti iz queerovske perspektiva". Foto: Reuters
Skupina Forensic Architecture je na ogled postavila svoje raziskovalno delo beduinskega vprašanja v pokrajini Naqab na jugu Izraela, kjer so beduini žrtve sistematične diskriminacije države. Foto: Reuters

Za Turnerjevo nagrado so nominirani umetniki, ki se ukvarjajo s perečimi političnimi in družbenimi vprašanji današnjega časa. Filmi načenjajo teme, kot so policijsko nasilje, rasizem, priseljenstvo, zlorabe človekovih pravic in identiteta spola.

Štirje nominirani umetniki se ukvarjajo z resnimi in političnimi temami, a za kanec humorja je še vedno prostor, je na predstavitvi poudaril direktor galerije Alex Farquharson, pri tem pa izpostavil film Tripoli Cancelled, ki ga predstavlja Naeem Mohaiemen. Zgodba spremlja vsakodnevno rutino moškega, ki desetletje preživi na zapuščenem letališču. Po besedah direktorja Tate Britaina prikazuje "noro kafkovsko birokratsko nočno moro, ki je smešna in absurdna".

Žirija je ob razglasitvi nominirancev v aprilu zapisala, da v Londonu rojeni Mohaiemen, ki je odraščal v Bangladešu, ustvarja filme, ki prek turbulentnih obdobij zgodovine raziskujejo zapuščino kolonializma, narodno identiteto, levo usmerjene politike in migracije.

Arhitekturni "forenziki" o trpljenju beduinov v Izraelu
Za nagrado je nominirana tudi skupina, ki ne postavlja pod vprašaj le, kaj vse je lahko umetnost, ampak tudi, kdo vse je lahko umetnik. To je raziskovalna skupina Forensic Architecture, usidrana na Univerzi v Londonu, ki združuje arhitekte, filmarje, arheologe, preiskovalne novinarje, odvetnike in znanstvenike v raziskovanju mednarodnega kriminala in krivic.

Skupina je na ogled postavila svoje raziskovalno delo beduinskega vprašanja v pokrajini Naqab (hebrejsko Negev) na jugu Izraela, kjer so beduini žrtve sistematične diskriminacije države. Opozorili bodo na dogodke z dne 18. januarja 2017, ko so policisti poskušali izprazniti neznano vas v pokrajini in pri tem ubili dva človeka.

Forensic Architecture je leta 2011 ustanovil izraelski aktivist in arhitekt Eyal Weizman. Organizacija je med drugim v 3D-tehniki poustvarila zloglasni vojaški zapor Saydnaya, ki leži 25 kilometrov severno od Damaska in ga uporablja režim Bašarja Al Asada. Pred leti so rekonstruirali tudi bombni napad na Gazo, gvatemalski genocid nad skupnostjo Ixil iz obdobja 1978–1984 in iz leta 2011 potopitev čolna v Sredozemskem morju s 63 prebežniki na krovu.

Med nominiranci sta še Škotinja Charlotte Prodger in Londončan novozelandskih korenin Luke Willis Thompson.

Charlotte Prodger, ki živi in dela v Glasgowu, je nominirana za videa, v katerih po besedah žirije raziskuje "identitetno politiko, zlasti s queerperspektive".

Thompson pa je žirijo prepričal z nemim črno-belim filmskim portretom Diamond Reynolds. Tako je ime zaročenki Philanda Castila, ki ga je julija 2016 med vožnjo ustavil policist in nanj začel streljati. Takoj po streljanju, v katerem je Castile umrl, je posnela dogajanje in ga v živo prenašala na Facebooku.

Turnerjeva nagrada, poimenovana po angleškem slikarju J. M. W. Turnerju, je namenjena britanskim umetnikom za najboljšo predstavitev ali izstopajočo razstavo v zadnjem letu. Zmagovalec prejme 25.000 funtov, drugi nominiranci pa vsak po 5.000 funtov.

Razstava Turnerjevih nominirancev bo na ogled do 6. januarja, letošnji zmagovalec pa bo znan 4. decembra.