Razstave
Umetnik Rainer Opolka je pred kip Karla Marxa postavil skupino kipov volkov v nacističnem pozdravu. Foto: Reuters
S skulpturami se protinacistični umetniki pridružujejo še drugim gibanjem, ki so Chemnitz zajela na začetku septembra. Foto: Reuters

Dodaj v

Proti strahu in sovraštvu s kipi nacističnih volkov

Ustvaril jih je umetnik Rainer Opolka
13. september 2018 ob 21:07
Chemnitz - MMC RTV SLO

V Chemnitzu na vzhodu Nemčije je po odmevnem shodu skrajnih desničarjev, protiislamskega gibanja Pegida in skrajno desnega gibanja Pro Chemnitz, umetnik Rainer Opolka pred kip Karla Marxa postavil skupino kipov volkov v nacističnem pozdravu.

Ob deset volčjih kipov iz brona je umestil tudi transparente, ki obtožujejo desničarske skupine "izkoriščanja naših strahov" in opisujejo desničarski radikalizem kot "mater vseh težav", poroča BBC.

Vrnitev volkov
Kuratorji protestne razstave kipov so instalacijo poimenovali Vrnili so se volkovi, saj so se tako samopoimenovali nacisti in se tako oklicujejo tudi današnji desničarski radikalneži. Nekatere med volčjimi figurami salutirajo, druge so pripravljene na napad, spet tretje pa imajo prevezane oči. V državi, kjer so nacistični simboli prepovedani, njihova prisotnost na ulicah še bolj bode v oči.

S skulpturami se protinacistični umetniki pridružujejo še drugim gibanjem, ki so Chemnitz zajela na začetku septembra. Na koncertu proti rasizmu in ksenofobiji se je 3. septembra po ocenah mestnih oblasti zbralo 50.000 ljudi.

Prej so bili v Münchnu
Predtem so kipi stali pred sodiščem v Münchnu, ko so tam sodili neonacistki Beate Zschäpe in jo obsodili na dosmrtno ječo. Sodišče je odločilo, da je Zschäpejeva, članica celice Nacionalsocialističnega podzemlja (NSU), kriva umorov osmih priseljencev turških in enega grških korenin ter nemške policistke – v obdobju med letoma 2000 in 2007.

Povod je bil umor
Povod za napete razmere v Chemnitzu pa je bila smrt 35-letnega Nemca kubanskega rodu, ki je bil zaboden do smrti, policija pa je v povezavi z njegovim umorom pridržala 23-letnega Sirca in 22-letnega Iračana. Skrajna desnica je zatem pripravila več protestov proti priseljencem, ulice pa so napolnili tudi njihovi nasprotniki.

Tako se je 1. septembra na shodu skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD), Pegide in skupine Pro Chemnitz zbralo okoli 8.000 ljudi. Protestniki so vzklikali "Mi smo narod" in "Merklova mora oditi". Obenem se je na protiprotestih s sloganom Srce namesto sovraštva zbralo 3.000 nasprotnikov. Izbruhnili so spopadi. Za nadzor med demonstracijami je skrbelo kar 1.800 policistov, poškodovanih pa je bilo 20 ljudi.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
BatmaN
# 13.09.2018 ob 23:06
Fašizem in Nacizem kot ga poznamo je bil invaziven in usmerjen v širjenje meja ter ideolgije...
Ne razumem kako ta umetnik zaskrbljene in prestrasene domačine označuje za "nacistične volkove". Radi bi le živeli v mirnem in varnem mestu. -OSNOVNA CLOVEKOVA PRAVICA.
Norosti levičarjev ni videti konca.
HOR
# 13.09.2018 ob 23:34
Zloraba nič krivih volkov...
GoodFella
# 14.09.2018 ob 07:06
Zaradi nestrinjanja z evropsko (nemško) imigrantsko politiko še nisi nacist. Takšno označevanje vsepovprek je neumnost in samo še bolj utrjuje prepričanje, da je Willkommen politika prvovrsten strel v lastno koleno in ji je zato treba nasprotovati. Za vzpon Pegide in AfD je kriva Angela Merkel.
Sklonjen
# 13.09.2018 ob 22:59
V bistvu gre za performance skrajnih levičarjev !
vnk
# 14.09.2018 ob 06:20
Če je desno je takoj skrajno...
brain2k
# 14.09.2018 ob 08:30
"Proti strahu in sovraštvu s kipi nacističnih volkov"

Pred kipom cloveka, katerega ideologija je zahtevala najvec smrtnih zrtev v zgodovini clovestva - kako prikladno.
Sklonjen
# 13.09.2018 ob 23:02
Rainer Opolka pred kip Karla Marxa postavil skupino kipov volkov v nacističnem pozdravu.

Transformirani levičarski radikalizem, ki karakterno povsem ustreza sovražnemu govoru!
Filoktet
# 13.09.2018 ob 22:33
V Chemnitzu umetniki postavljajo kipe, pri nas pa v gozdu v okolici Apač s hrastov kar same padajo Šiške :).
sm0ve
# 14.09.2018 ob 08:34
Za sovraštvo in strah pa s kipom Karla Marxa.
DrKult
# 14.09.2018 ob 11:20
dajneseri, ne bluzi mi z nekim podpihovanjem sovraštva. Jaz nisem tisti, ki voli za skrajno desne, niti za katerekoli druge desne. Volim zmerno levo stranko. Dejstvo pa ostaja, da z vsakim novoprispelim čolnom ilegalcev naraste podpora za skrajno desnico za par promilov.
Moralni paradoks skrajne levice je ta, da misli, da dela pravo stvar, ko pomaga ilegalcem, ampak jih v resnici obsoja na kruto usodo. Če bo skrajna desnica prišla na oblast po celem kontinentu, mi lahko verjameš, da bo počela to, kar je že počela. Če bi se že v štartu poslušalo zmerno leve, centriste, zmerno desne in skrajno desne in bi se vsem ilegalcem preprečilo vstop, do tega ne bi prišlo. Skrajna desnica gradi na kritični masi in snežni kepi. Ko snežno kepo zakotališ po hribu navzdol, gre čedalje hitreje in postaja čedalje večja. Na neki točki je več ni mogoče zaustaviti.
To ni nobeno podpihovanje sovraštva, to je analiza trenutne situacije. Pri nas je do nedavnega odpisani Jajo dobil 2x toliko glasov kot drugouvrščena stranka. Če bi poslušali naše vrle skrajno leve in uvozili 200 tisoč migrantov, ti garantiram, da bi na volitvah skupaj z ostalimi desničarskimi strankami dobil 70% ali več. Jaz ne želim nobenega nasilja, ampak to ne spremeni dejstva, da se bo še kako zelo dogajalo, če se ta zadeva ne zaustavi, dok je še čas. In žal, kakorkoli obračaš, vzrok za vzpon skrajne desnice so ilegalne migracije in popolnoma nič drugega.
DrKult
# 14.09.2018 ob 10:08
Nobena umetnost tu ne bo pomagala. Če EU ne zapre zunanjih meja, bo samo še slabše. Več bo migrantov, močnejša bo skrajna desnica. Če dobi oblast po celi Evropi, bo delala to, kar je že delala.
Ilegalce je pa itak treba deportirat, ker so... Ilegalci!
Zdaj si pa pač razmislite, kaj hočete. Če hočete skrajno desne na oblasti, kar pogumno uvažat naprej migrante. To ti je moralni paradoks skrajno levih.
Sklonjen
# 14.09.2018 ob 09:43
Kaj lahko kot državljani storimo, da se ta skrajni levičarski levičarski radikalizem in gonja proti svobodnim in dobronamernim državljanom, ki bi radi samo živeli v miru, varno in v skladu z zakonodajo, zaustavi in zakaj proti tem radikalnim levičarskim skupinam nihče ne ukrepa?
knesigail
# 14.09.2018 ob 12:31
Volkovi delajo red v naravi, od nekdaj je tako in prav je tako.
nemarjak09
# 14.09.2018 ob 12:23
Racionalno razmišljanje in enaki zakoni za vse je ekstremno desničarski. Privilegiji, cenzura, nasilje in kriminalizacija drugače mislečih pa so seveda zmerni levičarji.
Janček
# 14.09.2018 ob 11:30
Pri nas bi takšni bronasti kipi imeli veliko večjo uporabno vrednost ;)
pejtevennazrak
# 14.09.2018 ob 00:17
Nič kaj posrečena stvaritev. Si kar predstavljam petletne otroke, navdušene nad volkovi, ki doma svojim staršem pokažejo "pozo tace volka", živčni starši pa nato razlagajo, da to ni ok, da naj tega ne delajo, da ne bodo njihovih staršev slučajno odpeljali na kakšno zaslišanje...
dejneseri
# 14.09.2018 ob 10:52
ne, moralni paradoks je, da nekdo ki zagovarja svobodo in mir to svobodo in mir odreka drugim, hkrati pa se za to svobodo in mir bori s podpihovanjem sovrastva, nasiljem, lazmi in razdiralno propagando.

od nekoga, ki isce svobodo in mir in si zeli spostovanja zakonov, bi najprej pricakoval, da to sam pocne.
burruchaga1986
# 14.09.2018 ob 06:43
Svaka čast, svaka čast!

Ps: presenečen, marx je imel kakšno agendo??? Hehehe:)
Kazalo