Retrospektivna razstava Borisa Sajovica v Kranju bo na ogled do 10. septembra. Foto: Gorenjski Muzej
Retrospektivna razstava Borisa Sajovica v Kranju bo na ogled do 10. septembra. Foto: Gorenjski Muzej
Boris Sajovic v Gorenjskem muzeju

V Galeriji Mestne hiše v Kranju so odprli razstavo malih plastik iz žgane gline, mavca, brona in drugih kiparskih gradiv ter risbe v tehniki monotipije. Dela bodo na ogled do 10. septembra.

Boris Sajovic, rojen leta 1928 na Brezjah pri Tržiču, je leta 1954 končal študij kiparstva na ljubljanski likovni akademiji, leta 1956 pa še specialko za restavratorstvo in konservatorstvo. Od leta 1957 do upokojitve leta 1991 je bil zaposlen kot konservator v Gorenjskem muzeju. Kiparstvu se je posvečal toliko, kolikor mu je dopuščal čas. Je član Društva slovenskih likovnih umetnikov.

Izhodišča njegovega kiparskega govora iz prvinske občutljivosti za plastične občutljivosti, je k zloženki k razstavi zapisal likovni kritik Damir Globočnik. Sajovičeva najbolj priljubljena tema "je celopostavni ženski in dekliški akt v različnih držah in oblikovnih interpretacijah, ki segajo od prepričljive polnoplastične postavitve človekovega telesa do njegove rahle in izrazite formalne in simbolične stilizacije ali redukcije v torzo," je še zapisal Globočnik.

B. K.

Nekaj njegovih del si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.

Boris Sajovic v Gorenjskem muzeju