Small But Dangers: Too Small and Too Big Shoe (2017). Foto: Small But Dangers
Small But Dangers: Too Small and Too Big Shoe (2017). Foto: Small But Dangers

Tandem tvorita Mateja Rojc in Simon Hudolin – Salči, razstava Brez naslova, ki jo odpirajo drevi v AS Galeriji, pa predstavlja njun opus, ustvarjen v zadnjih desetih letih. Postavitev prinaša na ogled njune slike, grafike, kolaže in gobeline. Izbrana dela celovito zastopajo vsebino in estetiko njunega dela, to je zavezanost objektu, katerega vsebina je kljub svoji neposrednosti nedostopna, beremo na spletni strani galerije.

"Objekti, v tem primeru umetniški objekti, predstavljajo drugo stran simbolnih in vrednostnih transakcij, ki oblikujejo današnji svet. Med nesmiselnim umetniškim objektom in gledalcem se vzpostavi želja po osmišljanju, ki pa nikoli ni brezinteresna," je o postavitvi zapisala kustosinja Petra Bizilj Silva.

Trinajst let ustvarjanja v dvoje
Mateja Rojc in Hudolin – Salči, oba rojena leta 1977, sta diplomanta Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani, Hudolin pa je leta 2015 še magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (ALUO). Pred trinajstimi leti sta začela delovati pod imenom Small But dangers, njuna prva skupna razstava je bila Proces, ki je bila na ogled v Mladinskem centru C.M.A.K. Cerkno, kjer umetnika tudi živita in ustvarjata.

Letošnja nagrada OHO za Hudolina
Zapisana sta različnim zvrstem - od slikarstva, kiparstva in fotografije do performansov, najdenih predmetov in ready-made pristopa. Hudolin je letošnji prejemnik nagrade OHO, ki jo podeljuje Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. slovenskim vizualnim umetnikom, mlajšim od 40 let. Nagrada se podeljuje za kakovostno in inovativno umetniško delo, ki je nastalo v zadnjih dveh letih v mediju slikarstva, kiparstva, grafike, risbe, instalacije, fotografije, videa, novih medijev in performansa.

Pravzaprav sta bila Small But Dangers že leta 2008 med nominiranci, nova pravila pa tandemom ne dovoljujejo več, da bi se potegovali za nagrado. Leta 2013 pa ju je revija Emzin ovenčala z drugo nagrado za fotografijo leta.

Odprtje razstave Brez naslova v AS Galeriji bo drevi ob 19. uri, na ogled pa bo do 8. septembra.