Na Mornariškem pokopališču v Pulju je še vedno ohranjena nagrobna plošča Hermanovega očeta Jožefa Potočnika, ki je v tem mestu umrl 10. marca 1894. Foto: Primož Premzl
Na Mornariškem pokopališču v Pulju je še vedno ohranjena nagrobna plošča Hermanovega očeta Jožefa Potočnika, ki je v tem mestu umrl 10. marca 1894. Foto: Primož Premzl
Herman Potočnik Noordung
Svoje izsledke dolgoletnega ukvarjanja s Hermanom Potočnikom Noordungom je Premzl doslej predstavil v dveh monografijah in na razstavi, ki je v Pulju na ogled v peti postavitvi. Foto: Primož Premzl
To je prva razstava o Hermanu Potočniku v mestu, kjer je bil 22. decembra 1892 rojen.
To je prva razstava o Hermanu Potočniku v mestu, kjer je bil 22. decembra 1892 rojen. Foto: Arhiv Primoža Premzla

Gre za postavitev, ki sta jo pred leti pripravila Primož Premzl in Sandi Sitar, in smo jo imeli v Sloveniji priložnost videti že štirikrat: leta 2012 v Mariboru, zatem v Ljubljani, v Slovenjem Gradcu in lani še v Celju, kjer se je tudi porodila ideja, da bi jo bilo smiselno gostiti še v Potočnikovem rojstnem mestu, Pulju. Pretekli teden so se načrti uresničili in v Mestni knjižnici in čitalnici bo postavitev odprta do 22. novembra.

To je prva razstava v mestu, kjer se je Potočnik rodil 22. decembra 1892. Potočnikovi predniki so bili slovenjegraškega rodu, bogata meščanska družina se je ukvarjala z usnjarstvom. A v času Hermanovega rojstva je bila njegova družina v Pulju, kjer je oče Jožef (Josef) Potočnik služboval kot vojaški zdravnik in visoki mornariški častnik v avstro-ogrski vojni mornarici. Le 14 mesecev za Hermanovim rojstvom je oče umrl, mati pa se je s tremi otroki preselila v Maribor. "Ker je ovdovela, verjetno v Pulju ni imela dohodkov, v Mariboru pa sta živela njena mati in brat, ki je bil precej premožen in ugleden Mariborčan. V tem okolju je potem videla možnosti za svojo družino," razlaga Premzl, ki se že dolga leta posveča raziskovanju in rekonstruiranju Potočnikovega življenja.

V Pulj, kjer je na Mornariškem pokopališču še vedno ohranjena očetova nagrobna plošča, se Herman ni nikoli več vrnil. In čeprav je njegova epizoda v mestu kratkotrajnega značaja, se med Puljčani počasi krepi zavest o zgodovinski vezi s tem pionirjem in enim izmed utemeljiteljev vesoljske tehnologije.

V Pulju imajo s Potočnikom velike načrte
Čeprav ga veliko Puljčanov sicer šele dobro spoznava, imajo v mestu z njim velike načrte. Med drugim ga vključujejo v projekt EPK Pula 2020, s katerim kandidirajo za Evropsko prestolnico kulture. "Vedo, da je bil v Pulju rojen, da je tam pokopan njegov oče. Kaj več kot nekaj omemb v člankih, da je v mestu rojen, pa še niso predstavljali. Zato se mi je zdelo zelo primerno, da se jim z razstavo, ki je izrazito dokumentarnega značaja, najprej pove, kdo je Potočnik bil in kakšno je bilo njegovo življenje," še pojasni Premzl, ki je pred leti na Dunaju odkril pozabljen Potočnikov grob, njegovo biografijo pa popisal v dveh monografijah.

Natančen kraj Potočnikovega rojstva za zdaj ostaja neznanka. Vpisi novorojencev v rojstno-krstne knjige očetov, ki so bili zaposleni v vojaških službah, žal nimajo podatka z naslovom rojstva oz. bivanja družine. Premzl predvideva, da je Jožef Potočnik kot ugleden zdravnik mornariške bolnišnice in veteran bitke pri Visu s svojo družino živel v eni izmed vil v sedanji Ulici Alda Negrija (takrat Spital-Strasse). V tej ulici je bila tudi bolnišnica, v kateri je bil Potočnik zaposlen. Ta podatek bi bilo seveda treba podkrepiti z arhivskim virom, ki pa se Premzlu še izmika.

Odprtja razstave z naslovom Herman Potočnik Noordung: življenje v besedi in sliki so se med drugim udeležili slovenski konzul v Zagrebu Viktor Mlakar, župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec, podžupanja Pulja Elena Puh Belci, bibliotekar Osrednje knjižnice Celje Srečko Maček, ki skrbi za stike med celjsko in puljsko knjižnico, ter številni člani Slovenskega kulturnega društva Istra ter Puljčanov.