Avtoportret Luciana Freuda iz leta 1985. Foto: EPA
Avtoportret Luciana Freuda iz leta 1985. Foto: EPA
Nekdanji model Sue Tilley je lani fotografom pozirala na retrospektivi Freudovih del v Narodni galeriji portretov v Londonu. Leta 2008 je bil njen portret prodan za 23,1 milijona evrov, kar velja za rekordno ceno, ki jo je doseglo delo še živečega umetnika. Foto: EPA

Kot piše na spletni strani razstavišča, bodo njegove umetnine prvič na ogled v Avstriji. Pri izboru del je v zadnjih mesecih pred smrtjo sodeloval tudi sam umetnik.

Razstava, ki jo bodo odprli 8. oktobra, bo zajela sedem desetletij umetnikovega ustvarjanja. Vanjo bodo vključene nekatere njegove najpomembnejše in najbolj poznane slike - portreti njegovih družinskih članov, prijateljev in kolegov, avtoportreti, krajine in tihožitja.

Dela bodo za razstavo posodili najpomembnejši svetovni muzeji, med njimi newyorški Metropolitanski muzej, londonska galerija Tate, oxfordski muzej Ashmolean, Umetnostni inštitut iz Chicaga in madridski muzej Thyssen-Bornemisza, pa tudi nekateri pomembni zasebni zbiratelji iz Evrope in ZDA.

Vnuk psihoanalitika Sigmunda Freuda
Poleg splošnega pregleda Freudovega ustvarjanja se bo razstava osredotočila še na umetnikovo zanimanje za dela starih mojstrov, kot so bili Dürer, Holbein, Rubens, Rembrandt, Tizian, Velazquez, Chardin in Watteau. Freud je že od mladosti poznal zbirke Umetnostnozgodovinskega muzeja. Reprodukcije najbolj znanih slik iz muzeja, ki so krasile njegov dom v Berlinu, so bile darilo njegovega dedka, slovitega psihoanalitika Sigmunda Freuda.

Ob razstavi v muzeju snujejo tudi bogat spremljevalni program, ki bo vključeval predavanja, pogovore, filmske projekcije in vodstva po razstavi. Poleg tega bo v dunajskem muzeju Sigmunda Freuda sočasno na ogled razstava fotografij umetnikovega dolgoletnega pomočnika Davida Dawsona, naslovljena Lucian Freud: Zasebno, je še mogoče izvedeti na spletni strani muzeja.

Lucian Freud se je rodil leta v Berlinu. Leta 1933 je z družino pred nacisti pobegnil v Veliko Britanijo. Britansko državljanstvo je imel od leta 1939.

Umetnostna kritika ga je pogosto označevala kot "obsedenega slikarja mesa". Njegove študije aktov so izjemno naturalistične, na meji dobrega okusa. V obdobju, ko je v umetnosti prevladovala abstrakcija, je Freud vztrajal pri figuraliki.

Na dražbah so njegove slike dosegale milijonske zneske. Njegov portret gole ženske, speče na kavču, je bil leta 2008 prodan za 33,6 milijona dolarjev (23,1 milijona evrov), kar velja za rekordno ceno, ki jo je doseglo delo še živečega umetnika.

Freud je pozornost zbujal tudi s svojim zasebnim življenjem. Po govoricah naj bi imel številne afere in več (po govoricah kar 40!) nezakonskih otrok. Pogosto se je tudi zapletal v pretepe. Kot je povedal v nekem intervjuju, se ni pretepal zaradi kratkočasja, temveč se je na nekatere zadeve lahko odzval zgolj s pestmi.

Nekaj utrinkov s prejšnjih razstav Freudovih del si oglejte v fotogaleriji.