Ena najslavnejših Rodinovih stvaritev je kip Mislec (na fotografiji z razstave v mehiškem muzeju Soumaya). Foto: Reuters
Ena najslavnejših Rodinovih stvaritev je kip Mislec (na fotografiji z razstave v mehiškem muzeju Soumaya). Foto: Reuters

Razstava nosi naslov Rodin v Meštrovićevem Zagrebu. Tri dni pozneje bodo manj obsežno Rodinovo razstavo odprli tudi v Splitu.

Zagrebška razstava Rodina je zasnovana posebej za umetniški paviljon v Zagrebu, ki je z več kot stoletno tradicijo najstarejši razstavni prostor na Hrvaškem. Razstavljena dela bodo poudarila plodno in intenzivno sodelovanje Rodina in enega najbolj znanih hrvaških kiparjev Ivana Meštrovića. Umetnika sta prijateljevala in se medsebojno cenila, so spomnili organizatorji.

Poleg ene izmed Meditacij bodo v Zagrebu na ogled tudi Mislec, Poljub, Vrata pekla in Bronasta doba, so objavili na spletni strani Umetniškega paviljona. Ob kiph iz brona, mavca in kamna bodo na ogled tudi Rodinove risbe in nekaj fotografij. Razstava bo za javnost odprta do 20. septembra.

Letošnja razstava Rodinovih del v Zagrebu je nekakšna povračilno dejanje francoskih kulturnih ustanov. Med festivalom hrvaške kulture v Franciji Croatie, la voici v Muzeju Rodin v Parizu je bila leta 2012 tam razstava Meštrovićevih kipov.

Torkovo odprtje razstave bo tudi začetek festivala Rendez-vous, ki bo potekal do septembra. Predvidenih je 150 kulturnih dogodkov, s katerimi bodo na Hrvaškem predstavili francosko in širšo evropsko kulturo.

V Meštrovićevi galeriji v Splitu bodo tako 8. maja postavili manjšo Rodinovo razstavo, na kateri bosta osrednji deli Rodinov kip Meditacija - notranji glas in Meštrovićevo delo Psiha, ki je interpretacija Rodinovega dela.