"Nikoli še nisem videl ljudi, ki bi si tako zelo želeli kupovati," je pozneje komentiral eden izmed udeležencev dražbe. "Niso hoteli dajati nizkih ponudb, hoteli so zmagati." Foto:
Yves Klein (1928-1962): FC 1 (Fire-Color 1)
Slavna slika FC-1 datira v leto 1961, zadnje leto življenja Yvesa Kleina. Umetnik je za svoja "čopiča" uporabil dve premočeni ženski, ki sta pustili odtisa svojih teles na platnu, potem pa je Klein z gorilcu podobno napravo platno zažgal; mokri deli so se vročini bolje upirali in tako ustvarili nenavaden efekt. Sliko so zdaj na dražbi prodali za 36,5 milijona dolarjev, kar je skoraj podvojilo dozdajšnji rekord za tega umetnika.

Newyorška dražbena hiša je s prodajo del Gerharda Richterja, Jacksona Pollocka, Yvesa Kleina in Alexandra Calderja dosegla skupni promet 388,5 milijona dolarjev. To je bolje celo od najbolj optimističnih napovedih pred torkovo dražbo, ki so končni izkupiček postavljale nekje med 236 in 330 milijonov dolarjev.

Velikansko Rothkovo platno (v višino meri nekaj več kot dva metra) je tako podrlo rekord za povojno umetnost iz leta 2008, ko je šel Triptih (1976) Francisa Bacona pod kladivo za 72,84 milijona dolarjev.

Recesija? Kakšna recesija neki?
Od 59 ponujenih umetnin se niso prodale samo tri, kar je skoraj nikoli dosežen uspeh. Te številke samo še potrjujejo že veljavno ugotovitev strokovnjakov, da se trg z umetnostjo - vsaj ko gre za velike zneske - požvižga na svetovno gospodarsko in geopolitično krizo. "Tržišče se je resnično odzvalo," je vse skupaj komentiral Brett Gorvy, vodja oddelka za povojno in sodobno umetnost pri Christie'si. "To je zelo razgledano, prefinjeno in globalno tržišče, ki je pritegnilo neverjetno močno udeležbo Američanov."

Serijsko podiranje rekordov
Kar pet platen se je tako prodalo za več kot 20 milijonov dolarjev, za enajst od 40 zastopanih umetnikov pa so bili postavljeni novi rekordi. Velik del dražbe je bil pravzaprav razprodaja zbirke filadelfijskega mecena Davida Pincusa, ki je umrl pred nekaj meseci.

"Nakapljano" platno Number 28 (1951) Jacksona Pollocka je doseglo ceno 23 milijonov dolarjev, Onement V Barnetta Newmana pa 22 milijonov in pol; obe deli sta bili iz Pincusove zbirke. Pollockova umetnina je podvojila dozdajšnji rekord za tega ameriškega slikarja, Newmanova pa ga je kar početverila.

Platno Abstraktes Bild Gerharda Richterja se je zavihtelo daleč nad predvidenih 16 in bilo prodano za 21,8 milijona dolarjev, nenaslovljena slika Willema de Kooninga iz leta 1980 pa je namesto pričakovanih desetih zaslužila 14 milijonov dolarjev.