Portret Ščurka, oljni pastel, 17,5 x 13 cm. Foto: Obalne galerije Piran
Portret Ščurka, oljni pastel, 17,5 x 13 cm. Foto: Obalne galerije Piran
Brez naslova, 2008, olje na platnu, 230 x 230 cm.
Brez naslova, 2008, olje na platnu, 230 x 230 cm. Foto: Obalne galerije Piran

V razstavišču, ki obsega le en prostor, bo razstava učinkovala kot celota, v njej pa bo imela pomembno vlogo razvrstitev del na stene galerije, ki bo avtorjevo delo. Gledalec bo videl presek, preplet in materializacijo dveh procesov oziroma načinov umetnikovega ustvarjanja. Razstava bo odprta vključno do 1. marca.
Sandi Červek slika zlasti abstraktna dela različnih formatov, ki jih ustvarja od leta 1989 in za katere uporablja samo črno barvo. Čeprav so slike na prvi pogled videti odmaknjene, so bile v slovenskem likovnem prostoru takoj opažene. Kljub omejitvi na eno samo barvo je nastal obsežen opus z neštetimi različicami. Avtor ga ustvarja z igro svetlobe, ki se ujame v rahlo reliefno slikovno površino, na kateri so neštete kombinacije nadzorovanega nanosa barve. Gledati Červekove črne slike ni preprosto, zaživijo s svetlobo in se z njo spreminjajo, ko pogled potuje po platnu. Gledalca pritegnejo, da odkriva nepričakovane variacije monokromne površine.
Preden se je posvetil črnim slikam, je bilo njegovo likovno ustvarjanje figuralno. Umetnik se mu ni odrekel vse do danes. Ti likovni zapisi v tehniki oljnega pastela nastajajo vse od leta 1992. Navdih za motive prihaja iz umetnikove bližine, iz vsakdanjika ali spomina. Upodablja jih brez predhodnega premisleka in iskanja, proces njihovega ustvarjanja je nezaveden in njegov konec nepredvidljiv. Konča se šele, ko umetnik najde za delo pravi naslov. Takrat se umetnik tudi zave, kaj je zares ustvaril.
Do skrajnosti reducirana črna slika in figurativni barvni oljni pastel sta nasprotna pola ustvarjalnega procesa, vendar za Červeka nista v nepremostljivem nasprotju. Racionalizira ju, "obvladuje" in povezuje v celostni prijem. Pravi, da so figurativni zapisi nekakšna ustvarjalna sprostitev ob snovanju črnih podob.