Tokrat ne bodo na ogled vsa dela, ki so bila razstavljena leta 1984, ker so nekatera nastala samo za tisto priložnost. Foto: Irwin/Barbara Borčič
Tokrat ne bodo na ogled vsa dela, ki so bila razstavljena leta 1984, ker so nekatera nastala samo za tisto priložnost. Foto: Irwin/Barbara Borčič
Irwin: Back to the USA

"Gre za prvo razstavo skupine Irwin, ki je bila v galeriji Škuc postavljena leta 1984. Letos zaznamujemo 30. leto delovanja skupine in odločili smo se, da z rekonstrukcijo razstave proslavimo obletnico," je povedal Tevž Logar iz Škuca.

"Poskušamo pokazati tudi na to, da je bila razstava Back to the USA leta 1984 eden izmed prvih 'reenactmentov', ki so se zgodili v zgodovini umetnosti. To je še posebej aktualno v sedanjem obdobju, ko se vsak dan govori o ponovnih uprizoritvah razstav ali performansov," je dejal kustos Logar.

Ob tem je pojasnil, da želijo na ta način pokazati, da je ta fenomen aktualen in da se je zgodil v slovenskem prostoru. "To želimo izpostaviti kot eno izmed pomembnih točk na premici zgodovine umetnosti," je dodal.

Razstava Back to the USA je bila namreč zasnovana kot podvojitev razstave predstavitve sodobne ameriške umetnosti, ki si jo je bilo mogoče ogledati v več prestolnicah zahodne Evrope v letih 1983 in 1984. V Ljubljani sicer niso bila predstavljena vsa dela, saj je bil izbor avtorjev in del prilagojen velikosti galerije.

"Dela smo takrat izbrali po katalogu razstave, ki je potovala po Evropi. Po podobah, ki smo jih videli v katalogu, in po poznavanju avtorjev smo naredili interpretacije njihovih del," je povedal Andrej Savski iz skupine Irwin. Po njegovih besedah takrat na območje Jugoslavije, razen po katalogih in revijah, ni bilo mogoče dobiti informacije o tem, kaj se dela zunaj njenih meja.

Na potujoči razstavi so sodelovali umetniki, ki so jih kustosi predstavljali kot nosilce postmodernističnega pristopa, kot so Neil Jenney, Nicolas Africano, Robert Kushner, Richard Bosman in Cindy Sherman. Razstavo si je leta 1984, ko je bila v Škucu postavljena le med 2. in 7. aprilom, ogledalo občinstvo, omejeno na obiskovalce galerije Škuc.

Tokratna postavitev ne bo vključevala vseh del, ki so jih razstavili leta 1984, saj jih je bila večina narejena za enkratno uporabo. Tako bodo na ogled postavili dobro polovico del izpred 30 let - tistih, ki so se kljub vsemu ohranila, in tistih, ki jih je mogoče mehanično reproducirati, so še zapisali v Škucu. Poleg tega pa bodo razstavili tudi arhivski material prvotne razstave.

Irwin: Back to the USA