NSK ambasado Moskva je Irwin v sodelovanju z Edo Čufer 10. maja-10. junija 1982 zasnoval kot enomesečno živo instalacijo s programom predavanj in javnih razprav. Z dogodkom so želeli omogočiti soočenje podobnih družbenih in umetniških kontekstov obeh nekdanjih socialističnih držav, Sovjetske zveze in Jugoslavije. Foto: Irwin.si
NSK ambasado Moskva je Irwin v sodelovanju z Edo Čufer 10. maja-10. junija 1982 zasnoval kot enomesečno živo instalacijo s programom predavanj in javnih razprav. Z dogodkom so želeli omogočiti soočenje podobnih družbenih in umetniških kontekstov obeh nekdanjih socialističnih držav, Sovjetske zveze in Jugoslavije. Foto: Irwin.si
S predavanji so nastopili Rastko Močnik, Marina Gržinić in Matjaž Berger iz Slovenije, Vesna Kesić iz Hrvaške, pa tudi vidni predstavniki moskovske konceptualne, medijske in filozofske scene Viktor Misiano, Valeri Podoroga, Aleksandr Jakimovič, Tatiana Didenko in Artiom Troitskij. Foto: Irwin.si

Serija je nastala po enomesečni umetniški akciji NSK Ambasada Moskva, ki so jo so člani skupine realizirali leta 1992 v Moskvi. Umetniška akcija NSK Ambasada Moskva je potekala v zasebnem stanovanju na Leninskem Prospektu 12. Za koncept in izvedbo akcije je poskrbela skupina Irwin, organizirala pa sta jo Apt-Art International in galerija Ridžina.
Živa instalacija dokumentov, predavanj in razprav
Ambasada je bila zasnovana kot živa instalacija. Prikazani so bili številni dokumenti in umetniška dela NSK-ja, skupine Irwin, Kozmokinetičnega Kabineta Noordung, Novega kolektivizma, Retrovizije in povabljenih gostov, Gorana Đorđevića, Mladena Stilinovića in Milivoja Bjelića, osrednji dogodek pa je predstavljal sedemdnevni program javnih predavanj in razprav. Program je organizirala skupina Irwin v sodelovanju z Edo Čufer.
S predavanji so nastopili Rastko Močnik, Marina Gržinić in Matjaž Berger iz Slovenije, Vesna Kesić iz Hrvaške, pa tudi vidni predstavniki moskovske konceptualne, medijske in filozofske scene Viktor Misiano, Valeri Podoroga, Aleksandr Jakimovič, Tatiana Didenko in Artiom Troitskij.
Soočenje kontekstov in identične obleke na odprtju razstav
Dogodek naj bi omogočil soočenje podobnih družbenih kontekstov obeh nekdanjih socialističnih držav, Sovjetske zveze in Jugoslavije. Srečanje posameznikov s podobnimi estetskimi in etičnimi interesi ter družbeno izkušnjo je pokazalo, da je najbolj razgreto in najintenzivnejšo razpravo sprožila tema o umetnosti in kulturi v 80. letih ter njuni posebni vlogi pri preobrazbi Vzhodne Evrope.
V londonski galeriji bodo razstavljeni še dokumenti in publikacije, ki so ta dogodek spremljali, ter dokumenti z razstave Back to the USA iz leta 1984, so sporočili iz Galerije Gregor Podnar. Prvič bo na ogled tudi novo delo skupine z naslovom 29 let, ki ga sestavlja 11 fotografij skupine, ki se v identičnih črnih oblekah in kravatah pojavlja na odprtjih samostojnih in skupinskih razstav skoraj od začetka svojega delovanja pa vse do danes.
"Kalifornijski bazen" med performansom in slikarstvom
Razstava A Bigger Splash: Painting after Performance je naslov povzela po ikonični sliki Davida Hockneyja iz leta 1967 s podobo tipičnega kalifornijskega bazena in istoimenskega dokumentarnega filma Jacka Hazana o Hockneyjevem življenju. Razstava, ki bo odprta od 14. novembra do 1. aprila 2013 se usmerja v nov pogled na dinamično razmerje med performansom in slikarstvom od leta 1950 pa do danes in skozi nasprotje ključnih slik Jacksona Pollocka in Davida Hockneyja preučuje dva različna pristopa do ideje platna kot prostora delovanja: gestualnega in teatralnega. Kot so zapisali v Tate modern, bodo slike dunajskih akcionistov predstavljene znotraj konteksta performansa, v katerem so bile ustvarjene, in postavljene v kontrast z deli umetnikov, kot so Cindy Sherman ali Jack Smith, ki je obraz in telo spremenil v likovno ploskev. Razstava predlaga tudi drugačne možnosti razumevanja številnih del mlajših umetnikov, ki so se napajali v raznolikih zgodovinskih virih od akcijskega slikarstva do ideje odrske postavitve.
Na ogled bodo dela več kot 40 umetnikov, kot so Yves Klein, Jackson Pollock, Cindy Sherman, Bruce Nauman, Ei Arakawa, Niki de Saint Phalle, Pinot Gallizio, Gutai, dunajski akcionisti, Lucy McKenzie in drugi.