Bo predsednik Pahor sprejel izziv? Foto: Vimeo
Bo predsednik Pahor sprejel izziv? Foto: Vimeo
Čokoladni protestnik, kot si ga je zamislil Sašo Sedlaček. Foto: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti
Na urad predsednika je prispela takšna pošiljka ... Foto: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti
... v njem se je poleg čokoladnih 'testerjev' znašlo umetnikovo pismo, v katerem predlaga uvrstitev izdelkov na seznam protokolarnih daril. Foto: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti
Slaščičarsko-kiparski izdelek, ki odseva duha časa. Foto: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti

Omenjene vrstice so uvod v sporočilo za javnost, ki so ga v imenu akademskega kiparja in docenta na Akademiji za likovno umetnost Univerze v Ljubljani Saša Sedlačka medijem poslali iz zavoda za sodobne umetnosti Aksioma.

Čokoladne skulpture z grenkim priokusom
"Posledice gospodarske krize rušijo iluzijo o bogatem Zahodu in spreminjajo ikonografijo evropskega vsakdana, ki smo jo še pred kratkim imeli za samoumevno. Podobe revščine, obupa, protestov, ljudi v stiski so prizori, ki nikakor niso novi, sta pa vsekakor novi njihova številnost in neposredna bližina. Čokolade Dolce far niente (Sladko brezdelje) so užitne skulpture, ročno izdelane v majhnih serijah, namenjenih za uživanje po lastni presoji. Gre za slaščičarsko-kiparski izdelek, ki je več kot primeren za osebna darila, prireditve, protokolarna darila ..." nadaljujejo.

Sedlaček je tudi napisal odprto pismo predsedniku republike Borutu Pahorju, v katerem predlaga, naj čokoladne figurice Dolce far niente uvrstijo na seznam protokolarnih daril: "Menim, da bi morala protokolarna darila izražati duha časa, v katerem živimo, zato moj predlog izhaja iz razmišljanja o družbeni resničnosti, ki nas pretresa v zadnjem obdobju." Predlog je umetnik pripravljen osebno predstaviti kabinetu predsednika, sicer pa bo izdelek predstavljen širši javnosti od 18. junija do 4. julija na razstavi v Projektnem prostoru Aksioma na Komenskega 18 v Ljubljani.

Postopek izdelave vključuje najsodobnejše tehnologije, od 3D-modeliranja do 3D-tiskanja, kar simbolično kaže na potencialne pasti tehnološkega razvoja, ki sicer oglašuje veliko pozitivnih novosti, vendar v novi gospodarski blagovni izmenjevalni ureditvi skriva nevarnost izgube dela za celo vrsto ljudi.

"Nečista" plat bleščeče stvarnosti
Saša Sedlačka (1974, Ljubljana) zanimajo aktualni družbeni pojavi. Njegova pozornost je še zlasti usmerjena v tiste trenutke, ki so običajno potisnjeni vstran oziroma predstavljajo "nečisto" plat sicer bleščeče stvarnosti, a so po njegovem prepričanju osrednjega pomena za prihodnost družbe – to so predvsem revščina in odpadki. V seriji projektov iz zadnjih let kaže na različne inovativne in alternativne oblike delovanja (še posebej je izpostavljena praksa recikliranja) in opozarja na odgovornost pri poseganju v okolje in pri odločanju glede družbenih vprašanj. Nemalokrat z veliko humorja.

Za svoje delo je prejel več nagrad doma in v tujini (TREND 2013, OHO 2006, Vida 11.0 2009, Spaport 2008, Zogo Toy 2005 itd.), udeležil se je petih umetniških rezidenc (v Izraelu, Veliki Britaniji, Nemčiji, na Japonskem in v ZDA), razstavljal je po Sloveniji, na Japonskem, Tajvanu, v ZDA, Avstriji, Nemčiji, Švici, Franciji, Belgiji, Italiji, na Hrvaškem, v Srbiji, Rusiji, Estoniji idr. (tudi v tako vidnih razstaviščih, kot sta dunajska Seccesion in Lentos Museum v Linzu) ter sodeloval na velikih mednarodnih bienalih (Tajpej, Tajvan, 2008 in Ogaki, Japonska, 2006) in festivalih, kot so Transmediale, Ars Electronica in ISEA.

V priloženih videih spoznajte (animirano) ozadje zamisli Dolce far niente in si oglejte postopek nastajanja kiparsko-slaščičarskih izdelkov Saša Sedlačka ob spremljavi državne himne, ki jih je umetnik lastnoročno dostavil v predsednikov urad.

Dolce far niente #1 from aksioma on Vimeo.

Dolce far niente #2 from aksioma on Vimeo.

Dolce Far Niente (backstage) from aksioma on Vimeo.