Razstave
()
Ted Kramolec
Ted Kramolec je tako slikar kot literat. Za svoje pisateljsko delo je bil nominiran že za nagrado kresnik.

Dodaj v

Slike Teda Kramolca v Slovenj Gradcu

Likovno delo slikarja in pisatelja
29. april 2011 ob 12:21
Slovenj Gradec - MMC RTV SLO, STA

V Koroški galeriji likovnih umetnosti predstavljajo 64 oljnih slik na platnu, ki jih je kanadsko-slovenski umetnik Ted Kramolc izbral za donacijo svoji "koroški duhovni domovini".

Slovensko občinstvo je Kramolčevo likovno ustvarjanje spoznalo po letu 1991, za to pa je zaslužna zlasti Irena Mislej, direktorica Pilonove galerije v Ajdovščini, ki je v tistih letih slovenski javnosti predstavila množico izseljenskih umetnikov, ki živijo in delujejo v Severni in Južni Ameriki.

Leta 2001 je bila študijsko poglobljena razstava umetnikovih del na ogled v Galeriji za sodobno umetnost v Celju, Pilonovi galeriji v Ajdovščini in v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. V zapuščini umetnikovega očeta Luke Kramolca, ki jo hrani Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem, pa se je v tem času našla tudi zajetna mapa risb, ki je že bila razstavljena v slovenjgraški galeriji.

Del pomembnejših kanadskih nacionalnih likovnih zbirk
Leta 1922 v Podgorici nad Šentvidom v Ljubljani rojeni Božidar Ted Kramolc je tik pred koncem druge svetovne vojne odšel na Koroško, od koder je izbral pot na severnoameriško celino. Po diplomi na akademiji za likovno umetnost v Torontu se je uveljavil kot arhitekt za notranjo opremo, predvsem pa kot pisatelj in slikar. Njegova dela je mogoče videti v pomembnih kanadskih nacionalnih likovnih zbirkah.

Leta 1992 je izšel izbor Kramolčeve kratke proze Podobe iz arhivov, pozneje pa tudi njegova daljša prozna dela. Roman Tango v svilenih coklah je bil pred leti nominiran za nagrado kresnik. Nazadnje je leta 2008 izšel roman Sol v grlu.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo