Razstava pomeni, tako avtorica,
Razstava pomeni, tako avtorica, "refleksijo o vrednosti podob in njihovi moči, da spremenijo lastni status v času". Foto: The History Within
Družinske slike, posterji, časopisni izrezki, slike in koledarji so fotografirani v njihovem kontekstu, vključno z detajli prostora, v katerem se nahajajo. Foto: The History Within
Rachele Maistrello med obiskom enega od "domov odprtih vrat". Foto: The History Within na Facebooku

Na ploščadi pred Muzejem sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) bodo nocoj ob 20.00 razkrili razstavo umetnice Rachele Maistrello, naslovljeno Notranja zgodovina (The History Within). Avtorica je v muzejski soseski zbrala fotografski arhiv, v katerem je ujela intimno ozračje domov. Fotografije so bile nato natisnjene na plošče in nameščene na muzejsko ploščad.

Sočasno z umetničinim zbiranjem gradiva je v sodelovanju z lokalnimi mediji in družbenimi omrežji potekala akcija, v kateri so lahko tudi drugi uporabniki prispevali in delili svoje gradivo.

V procesu "se zasebno projicira v javni prostor, notranje postane zunanje in prebivalec mesta kot darovalec vsebin postane aktiven člen v procesu nastajanja umetniškega dela," je idejno izhodišče razstave.

Igrivo vnašanje ljudi v stanovanjsko okolje
Fotografske plošče nato postanejo nov arhitekturni dodatek, vključen v bližnje stanovanjsko okolje. Vpletene so v igro, v kateri je prebivalca poročevalca nemogoče odkriti, čeprav je tako blizu. Kot sugestivna vizualna okna, odprta na notranjo pokrajino, postanejo fotografije, prenesene v javni prostor, priče spomina, ki ostane odprt v minevanju časa in postane začasni spomenik skupnosti, so zapisali v MSUM.


Razstava, ki bo na ogled do konca avgusta, končuje razstavni projekt Ravnati previdno (Handle with Care), ki ga je v sodelovanju z ljubljansko Moderno galerijo organizirala Fundacija Bevilacqua La Masa iz Benetk.

Zmagovalni projekt med dvajsetimi predlogi
Projekt Rachele Maistrello je bil izbran med 20 predlogi, ki so jih prispevali povabljeni umetniki iz Slovenije in Italije. Izbrala ga je žirija, ki so jo sestavljali odbornica za kulturo občine Benetke Angela Vettese, kustos za sodobno umetnost v Moderni galeriji Igor Španjol ter Stefano Coletto in Rachele D'Osualdo iz Fundacije Bevilacqua La Masa.

Dogodek je vključen v evropski projekt MACC, Modern Art Conservation Center, ki je nastal s ciljem vzpostavitve čezmejnega središča za usklajevanje tehničnih in znanstvenih strokovnih znanj na področju konzerviranja sodobne in moderne umetnosti.

Razstava Notranja zgodovina v MSUM-u
Razstava Notranja zgodovina v MSUM-u