Jedro dela Mojce Borko predstavljajo abstrakcije, v katerih raziskuje psihološki učinek barve na gledalca. Foto: MMC RTV/Miloš Ojdanić
Jedro dela Mojce Borko predstavljajo abstrakcije, v katerih raziskuje psihološki učinek barve na gledalca. Foto: MMC RTV/Miloš Ojdanić
Mojca Borko
Mojca Borko je diplomirala na Visoki šoli za risanje in slikanje, kjer je študij zaključila prav z delom o psihološkem vplivu barv na ljudi.

Barve so tisto, kar slikarko Mojco Borko od nekdaj zanima. "Moje slike so narejene mnogoplastno, zato vsaka slika žari in vibrira z vsemi barvami, ki so njen sestavni del in tako tvorijo svoj energijski svet," pojasnjuje ob razstavi svojih najnovejših del, ki bodo do konca marca na ogled v avli TV Slovenija.

Na teh delih slikarka združuje tiste medije, s katerimi se že dolgo ukvarja - les, steklo in platno -, vendar jih je doslej obravnavala ločeno. Ideja, da bi vse medije združila, se ji poraja že ves čas kakor tudi ustvarjanje obojestranskih slik, vendar je uresničitev ustavila tehnična izvedba. Z rešitvijo te težave je medije začela intenzivneje združevati.
"Tako so z ene strani slike na platnu, ki jih okvirja lesen okvir, z druge strani roko podajajo steklene slike, prav tako v lesenem okvirju. Stisk roke pa je zlitje platna, stekla in lesa," pravi. Združitev je tudi naslov razstavi del, kjer ohranja živahen, pisan kolorit, ki pa ga ne omejuje na samo površino ploskve likovnega dela.

"Pri steklenih slikah delam organske oblike okvirjev, saj del ne želim ujeti v kvadrat, neko strogost. Pri platnih uporabljam odprte okvirje, da barva in energija nista ujeti, ampak se razlivata. Okvir torej ostaja pomemben, ampak ga želim pustiti odprtega, energetskega," še pojasnjuje slikarka.