Svetline nad mestom sestavlja devet barvnih lesorezov. Foto: Arhiv Janka Orača
Svetline nad mestom sestavlja devet barvnih lesorezov. Foto: Arhiv Janka Orača

Svetline nad mestom sestavlja devet barvnih lesorezov, ki jih spremljajo po tri posebej natisnjene pesmi vsakega izmed trojice pesnikov. Po umetnikovih besedah je lesoreze izdelal v svojem značilnem slogu. Grafično mapo je natisnil v nakladi 25 izvodov in izdal v sodelovanju z novomeško knjižnico Mirana Jarca, v kateri bo tudi današnja predstavitev ob 18. uri, ter Galerijo Božidarja Jakca iz Kostanjevice na Krki. Kustos zadnje Goran Milovanović, ki bo umetnika in njegovo mapo drevi tudi predstavil, je prispeval uvodno besedilo mape.

Po Milovanovićevih besedah je bila Oračeva izbira lesoreza premišljena, saj mu ravno v tej tehniki uspeva doseči najbolj zanimiva kontrastna nasprotja. Hkrati pa ta umetniku omogoča likovno tehnično virtuoznost in možnost, da v oblikovnem ter barvnem izrazu ničesar ne prepusti naključju. Kot je zapisal, je kljub dejstvu, da so Oračeva dela abstraktna, v njih mogoče zaslediti topografske elemente, pri čemer navaja značilne obrise Gorjancev, nakazano silhueto novomeške kapiteljske cerkve, še največkrat pa znameniti Krkin okljuk.

Ta je rdeča nit Oračevih lesorezov, ki prinašajo intimni umetniški dialog s pesniki, prepleten in osvetljen z duhovnim obzorjem omenjenega prostora ter odzivom na turbulentno obdobje zadnjih sto let, je med drugim zapisal Milovanović.

Janko Orač se je leta 1958 rodil v Celju, doma je iz Zibike v občini Šmarje pri Jelšah. Leta 1997 je diplomiral na Šoli za risanje in slikanje, visoki strokovni šoli v Ljubljani, podiplomski študij grafike pa nadaljuje na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu.

Pripravil je več kot 80 samostojnih razstav in za svoja dela prejel številna priznanja. Je pobudnik in vodja slikarskih kolonij Novomeški likovni dnevi, Zibika-Tinsko in Valvazorjevih mednarodnih grafičnih dnevov na Bogenšperku. Živi in ustvarja v Novem mestu ter Zibiki.