Sylvester Stallone je pred hollywoodsko kariero študiral slikarstvo. Foto: EPA
Sylvester Stallone je pred hollywoodsko kariero študiral slikarstvo. Foto: EPA
false
"Ljubezen je absolutna lojalnost. Ljudje zbledijo, videz tudi, a lojalnost nikoli. Na nekatere ljudi se lahko močno zaneseš, lahko nastaviš uro po njih. In to je ljubezen, tudi če se ne zdi prav nič razburljivo." Foto: EPA
false
Pri večini slik se navdihuje iz filmske in popularne kulture. Foto: EPA

V Muzeju moderne in sodobne umetnosti v Nici se igralec, ki ga večina pozna po filmskih Rockyju in Rambu, trenutno predstavlja s slikami, ki so nastale v zadnjih 40 letih. A pred filmsko kariero je Stallone študiral vizualno umetnost. Doslej je razstavljal že v Ruskem muzeju v Sankt Peterburgu, Švici in Miamiju, razstava v Nici pa bo na ogled do konca meseca.
"Imamo javni in zasebni obraz. Enako občutim glede umetnosti. Gre za kolaž čustev. Ko to lahko preneseš na platno, je občutek neverjeten," je povedal pred odprtjem razstave z naslovom Prava ljubezen: Slike 1975-2015 (Real Love: Paintings 1975–2015). Župan Nice Christian Estrosi mu bo za njegove dosežke podelil tudi medaljo mesta, pred odprtjem pa je povedal, da razstava "razkriva navdihnjenega slikarja in njegovo, pogosto spregledano stran."
Slikarstvo je najbolj iskrena umetnost
"Slikanje je brez dvoma najiskrenejša oblika umetnosti. Je preprosta in neizprosna. Slika je na milost in nemilost prepuščena podrobnemu gledalčevemu pogledu, ne moreš je braniti," je povedal Stallone, ki si je atelje uredil v garaži svoje vile v Miamiju.
Filmi in osebnosti popularne kulture
Njegova slika Finding Rocky iz leta 1975, torej leto dni pred izidom filma Rocky, napoveduje izzive slave in zamegljevanje mej med njegovimi filmskimi identitetami ter dejansko osebnostjo, kot jo vidi javnost, so zapisali ob razstavi. Nedavna dela so večja in bolj abstraktna, z večjimi ploskvami črne in bele, ki jih pokrivajo potegi z igralcu najljubšo, rdečo barvo.
Več slik se navdihuje pri njegovih filmih, pri drugih obravnava znane osebnosti iz popularne kulture. Eno izmed slik je posvetil Michaelu Jacksonu, za katerega Stallone pravi, da je bil bolj sanjač kot pevec, "ustvaril je karakter, ki ni bil več on sam". Na njegovih slikah najdemo tudi po njegovi podobi preobražene Jamesa Deana ali Brigitte Nielsen in druge.
Vzponi in padci enega človeka
"Ni mogoče, da vse, kar vidimo na televiziji ali na cesti, ne vpliva na nas ali se ne potopi v naše delo," je povedal Stallone in dodal, da ga vse to dogajanje spodbuja k izpraševanju: "Ne bom rekel, da je pesimistično, a gre za spraševanje, kaj je življenje, za kaj gre pri vsem skupaj, ali se splača."
Kljub temu pa s svojo umetnostjo ne želi izobraževati, podajati družbenih izjav ali sporočati, kaj je prav in kaj ne. Svoje umetnosti ne želi obarvati s političnim ali družbeno-kritičnim tonom. "Je samo boj in uspeh enega človeka in vsa občutja, na katera naletiš v življenju, vsi vzponi in padci."