Portret Georgie O'Keeffe, kot ga je ujel v objektiv njen mož Alfred Stieglitz. Foto: EPA
Portret Georgie O'Keeffe, kot ga je ujel v objektiv njen mož Alfred Stieglitz. Foto: EPA

Delo, ki kaže ključne značilnosti umetniškega izraza Američanke, so angleški galeriji posodili iz ameriškega muzeja Crystal Brides Museum of American Art iz Arkansasa. O'Keeffova, ena najslavnejših slikark 20. stoletja, je znana predvsem po svojih motivih cvetov.

"Vzhičeni smo, da bo to ikonično delo O'Keeffove prvič po 20 letih znova na ogled v Veliki Britaniji," je dejal direktor razstav v londonski galeriji Achim Borchardt-Hume. Delo, ki ga je umetnica naslikala leta 1932, je leta 2014 kupila Walmartova dedinja Alice Walton. O'Keeffova je umrla pri 98 letih leta 1986, za sabo pa pustila bogato zapuščino umetniških del, poroča BBC.

V londonski galeriji bo v 13 sobanah med julijem in oktobrom na ogled več kot 100 del, ki so nastala v obdobju med 1915 in 1970.

Pred rekordno prodajo dela O'Keeffove je za najdražje prodano delo umetnice veljalo delo Untitled Joan Mitchell, ki so ga prav tako leta 2014 prodali za 7,5 milijona dolarjev. Svetovni rekord najdražje prodanih del ima slika Pabla Picassa, naslovljena Women of Algiers (Version O) (Ženske iz Alžira (verzija O), ki je bila maja lani na dražbi hiše Christie's v New Yorku prodana za 179,4 milijona dolarjev.