Tate Modern se za uspeh lahko zahvali retrospektivi Damiena Hirsta. Foto: EPA
Tate Modern se za uspeh lahko zahvali retrospektivi Damiena Hirsta. Foto: EPA

Drugo mesto je zasedel newyorški metropolitanski muzej umetnosti (MET), tretje, četrto in peto pa trije londonski muzeji. Za čuda pa najbolj obiskane razstave lanskega leta niso organizirali v nobeni izmed teh ustanov, s tem se namreč lahko pohvali Tokijski metropolitanski muzej, ki je na ogled postavil stare nizozemske mojstre, med drugim Vermeerjevo sliko Dekle s srebrnim uhanom. Med junijem in septembrom lani si je razstavo ogledalo več kot 10.000 obiskovalcev na dan.

Zelo priljubljena je bila tudi razstava Amazonka: Cikli modernosti v Riu de Janeiru, kjer so v najboljših časih našteli blizu 8.000 obiskovalcev na dan. Na tretjem mestu se je znašla razstava italijanskih mojstrov 19. stoletja, ki si jo je bilo mogoče ogledati v Sankt Peterburgu v Rusiji.

Za posebej veliko število obiskovalcev se Louvre lahko zahvali tudi novemu krilu, posvečenemu islamski umetnosti. Uspešno leto ima za sabo tudi London - deloma zaradi letnih olimpijskih iger. Posebej zadovoljni so v muzeju Tate Modern, kamor so obiskovalci drli, da bi si ogledali retrospektivo Damiena Hirsta.

Razstavljalska središča zunaj Evrope in ZDA
Kot menijo kritiki, vrstni red najbolj obiskanih razstav kaže na spreminjajoči se svetovni red, saj so še pred kratkim dominirale Evropa in Združene države. Še več sprememb bo verjetno sledilo v prihodnjih letih, ko pričakujemo odprtje podružnic Guggenheima in Louvra v Abu Dabiju ter uresničenje mehiških in indijskih ambicioznih načrtov. Še naprej bodo največ obiskovalcev privlačila svetovna velemesta, pogosto ob pomoči domačih korporacij, ki v tem vidijo priložnost za promocijo. V ozadju uspešnih razstav v Braziliji in Južni Koreji tako denimo stojita Bank of Brasil in Samsung.