Projekt Topografije spominov na Trgu Evrope (Piazza Transalpina) v Novi Gorici so podprli Evropska unija (Europe for Citizens), Dežela Furlanija-Julijska krajina, Goriška in Tržaška pokrajina ter Univerze v Trstu, Vidmu in Ljubljani, izveden pa je bil s pomočjo sodelovanja med društvm Quarantasettezeroquattro in  Muzejem novejše zgodovine Slovenije. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Projekt Topografije spominov na Trgu Evrope (Piazza Transalpina) v Novi Gorici so podprli Evropska unija (Europe for Citizens), Dežela Furlanija-Julijska krajina, Goriška in Tržaška pokrajina ter Univerze v Trstu, Vidmu in Ljubljani, izveden pa je bil s pomočjo sodelovanja med društvm Quarantasettezeroquattro in Muzejem novejše zgodovine Slovenije. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Obiskovalci lahko prehodijo deset postaj, na katerih jih instalacije vabijo k postanku in opazovanju okolice. Ob tem lahko s katerokoli mobilno napravo posnamejo QR kodo in si ogledajo poglobljeno vsebino spletne strani, posnetke življenjskih zgodb in fotografije, kratke opise s tem krajem povezanih zgodovinskih dogodkov ter časovni niz manjših in večjih dogodkov. V ustrezno polje lahko vnesejo tudi svoje komentarje oz. osebne spomine. Foto: http://confine.todm.it/
Leta 1906 je avstrijski nadvojvoda Franc Ferdinand slovesno odprl goriško železniško postajo, trg pred njim pa so, ker je povezoval osrednji evropski in jadranski prostor, poimenovali Transalpina, se lahko podučimo na spletni strani projekta. Turiste, ki so prihajali v klimatsko blagodejno “avstrijsko Nico”, so po izbruhu prve svetovne vojne zamenjali vojaki, po železnici pa so prevažali in dobavljali orožje. Po priključitvi Gorice Kraljevini Italiji je trg Transalpina izgubil svojo poglavitno vlogo povezovalca z osrednjevropskim prostorom. Leta 1947, po dveh letih anglo-ameriške administracije, je trg Transalpina po določilih pariške mirovne pogodbe postal del nove državne razmejitve med Italijo in Jugoslavijo. Foto: http://confine.todm.it

Topografije spominov, ki predstavljajo vrhunec projekta Poti spominov in so obenem prvi čezmejni muzej na prostem, upoštevajo vsa merila, ki jih določajo statuti odprtih muzejev: na več krajih ponujajo interakcijo med vsebino in prebivalci. Na podlagi skupnih raziskav so muzej zasnovali in uresničili italijanski in slovenski strokovnjaki.

Interaktivna pot po življenju Gorice in Nove Gorice
Po dolgotrajnem zbiranju življenjskih zgodb, ki so jih zbrali univerzitetni raziskovalci, in njihovem prevodu v italijanski in slovenski jezik, so tako z vidika javnega kot zasebnega spomina izbrali najpomenljivejše kraje in z njimi ustvarili nov zgodovinski in čustveni "zemljevid" Gorice in Nove Gorice.
Z instalacijami vzdolž začrtanih poti je nastala interaktivna in multimedijska pot, ki pomembnih izbranih krajev ne obravnava samo z vidika uradne zgodovine, ampak tudi zasebnega življenja prebivalcev. Obiskovalci lahko prehodijo deset postaj – in sicer v Gorici: Parco della Rimembranza (Spominski park), Giardini Pubblici (zelenico pred Trgovskim domom), Via Roma, Piazza Vittoria (Travnik), mejni prehod Rafut, Piazzale Transalpina, v Novi Gorici pa: Bevkov trg, mejni prehod Rožna dolina, Kostanjeviško cesto in Trg Evrope, na katerih jih inštalacije vabijo k postanku in opazovanju okolice.

Ob tem lahko s katerokoli mobilno napravo posnamejo QR kodo in si ogledajo poglobljeno vsebino spletne strani, posnetke življenjskih zgodb in fotografije, kratke opise s tem krajem povezanih zgodovinskih dogodkov ter časovni niz manjših in večjih dogodkov. Obiskovalci v ustrezno polje lahko vnesejo tudi svoje komentarje oz. osebne spomine.

"Preplet intervjujev, domačih posnetkov in fotografij omogoča tako boljše razumevanje zgodovinskih plasti, ki so zaznamovale posamezne kraje, kot boljše zaznavanje današnjega prostora. Hkrati pa poslušanje zgodb in razumevanje stališč tistih, ki so jih nekoč doživljali, s pomočjo raznovrstnih dogodkov in občutij ponovno medsebojno povezuje posamezne mestne predele," je zapisala koordinatorka projekta v Sloveniji Kaja Širok.

Na oprijemljivi in virtualni ravni
Zgodovinski in hkrati multimedijski projekt Topografije spominov se z zgodovino, s spomini in z urbanističnim kontekstom sooča na pešpoti, ki poteka na obeh straneh meje, in je razčlenjen na dve medsebojno povezani ravni. "Oprijemljivo raven predstavljata mesto in prostor, virtualno pa splet, ki obiskovalcem omogoča virtualno potovanje v kraje spomina in spomine na kraje. Prav te posebnosti so projekt uvrstile na prvo mesto med italijanskimi projekti v okviru razpisa EACEA Europe for Citizens, njegovi pobudniki pa so ga predstavili na sedežih različnih institucij po vsej Italiji," je povedala Širokova.