Toulouse-Lautrec je ironično odmaknjeno, a vendar z naklonjenostjo upodabljal motive pariškega nočnega življenja. Slika 'Al Salon di rue des Moulins' je nastala leta 1894. Foto: Wikipedia
Toulouse-Lautrec je ironično odmaknjeno, a vendar z naklonjenostjo upodabljal motive pariškega nočnega življenja. Slika 'Al Salon di rue des Moulins' je nastala leta 1894. Foto: Wikipedia
Henri de Toulouse-Lautrec
Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901) se je rodil v Albiju, leta 1882 se je preselil v Pariz in nekaj let pozneje si je poiskal atelje na Montmartru. Foto: Wikipedia

V newyorškem Muzeju moderne umetnosti (MoMA) je na ogled razstava Pariz Toulousa - Lautreca: Grafike in plakati. Prinaša okoli 100 eksponatov - plakatov, litografij, ilustriranih knjig in revij.

"Stalni član" pariške bohemske scene
Henri de Toulouse-Lautrec je jezik avantgarde poznega 19. stoletja prek plakatov, grafik in ilustracij v revijah približal širšim množicam. Imel je tako rekoč vlogo veznega člena med umetniki, nastopajočimi, avtorji, intelektualci in pomembnimi osebnostmi tistega časa. Bil je umetnik, ki je postavil most med bordeli in saloni. Zanj je značilno, da je ironično odmaknjeno, a vendar z naklonjenostjo upodabljal motive življenja, katerega del je bil na svoj poseben način. Velja, da je bilo njegovo delo prisotno v vseh porah pariškega življenja.

Pet pariških tematskih sklopov
Prvi tematski sklop je posvečen kavarnam, v katerih so tedaj prirejali koncerte, in plesnim dvoranam ter priča o burnem nočnem življenju v Franciji. Naslednji se osredotoča na igralce, pevce, plesalce in druge nastopajoče, ki so ga navdihovali in mu služili kot muze, denimo Yvette Guilbert, Loie Fuller in umetnikova tesna prijateljica Jane Avril.

Tretji sklop predstavlja prostitutke v njihovem prostem času. Četrti je posvečen umetnikovi vlogi v pariški umetniški družbi, zadnji pa se posveča prijetnemu preživljanju prostega časa v prestolnici, kar je obsegalo od konjskih dirk do sprehodov po Bolonjskem gozdu, pomembno vlogo je pri slikarju imela tudi gastronomija.

Zaradi telesnih težav potopitev v umetnost (in alkohol)
Henri de Toulouse-Lautrec je bil potomec stare plemiške rodbine, vendar sta bila njegova starša bratranec in sestrična v prvem kolenu, čemur pripisujejo njegove zdravstvene težave. Bil je telesno prizadet zaradi zloma obeh stegnenic, ki sta se slabo zacelila. Večino svojega odraslega življenja se je predajal pijači in tudi pokopali so ga zapleti zaradi alkoholizma in sifilisa.

V letu 2011 si je bilo mogoče v Cankarjevem domu ogledati razstavo z naslovom Toulouse-Lautrec, mojster plakata.