Žirijo je navdušil projekt,
Žirijo je navdušil projekt, "relevanten postinternetni dobi", češ da uporaba sodobne tehnologije navezuje stik z mladim občinstvom. Foto:
Laura Prouvost je edina od petih nominirancev, ki od razglasitve petih finalistov pa do razkritja zmagovalca na stavnicah v nobenem trenutku ni veljala za favoritko. Foto: EPA

Nagrado so 35-letni, v Londonu delujoči umetnici izročili v ponedeljek na slovesnosti v Londonderryju na Severnem Irskem.

Instalacijo Wantee, predvajano na namišljeni čajanki, je umetnica ustvarila po naročilu za razstavo v londonski galeriji Tate Modern. Delo je po oceni žirije "izjemno in ganljivo". Da se umetničin "unikatni pristop k filmu, ki se pogosto odvija v okviru atmosferičnih inštalacij, naslanja na močno pripovedno nit, montažo in namerno napačno rabo jezika ter ustvarja presenetljive in nepredvidljive umetnine," pa so zapisali ob vključitvi Prouvostove na seznam petih ustvarjalcev v ožjem izboru.

Na izbor zmagovalne tehnike - videa - je vplivala umetničina vzgoja; v mladih letih namreč ni smela gledati televizija. "Ker mi je bila televizija prepovedana, sem bila z njo obsedena. Zdaj poskušam priti na tekoče z vsem, in to hitro."

Bi čaj?
Zmagovalna umetnina je sicer odgovor na ustvarjalni opus umetnika Kurta Schwittersa, za eno samo mizo zbere (fiktivne) sorodnike, ki naj bi Schwitterja poznali, in tako skuša raziskovati "generacijske ločnice in umetniško dediščino". Umetnina - miza, na kateri je razpostavljen servis za čaj - je naslovljena po Schwittersovem dekletu, ki naj bi vse obiskovalce spraševala, če hočejo čaj. (ang. "Want tea?")

Brez tradicionalnega rivalstva med Francijo in VB
Prouvostova je ob prevzemu nagrade dejala, da se počuti, kot bi jo Velika Britanija posvojila. "Vsaj polovica mene se počuti Britanko, saj sem polovico življenja preživela v Veliki Britaniji," je dejala umetnica in dodala: "Moj fant je Britanec, moja hčerka je oboje, sama pa se resnično počutim posvojeno v pravem pomenu besede."

"V Angliji sem bila deležna odlične izobrazbe. Imela sem čudovite učitelje ter druge ljudi, ki so podprli moje delo, tako da sem resnično odrasla v Veliki Britaniji ... Ta država je bila tista, ki mi je dala priložnost, da sem lahko razvila svoje delo," je še povedala umetnica.

V ožjem izboru za nagrado so bili letos poleg Prouvostove še Tino Sehgal, David Shrigley in Lynette Yiadom-Boakye.

Turnerjevo nagrado za sodobno umetnost, ki je vredna 25.000 funtov (29.890 evrov), podeljujejo od leta 1984. Namenjena je umetnikom, mlajšim od 50 let, ki živijo in delajo ali so bili rojeni v Veliki Britaniji.

Med nagradami za umetniške dosežke je sicer Turnerjeva nagrada znana po kontroverznostih in škandalih in pogosto sproža burne razprave o položaju sodobne umetnosti. Doslej so jo med drugim prejeli kontroverzni Damien Hirst, pa tudi Steve McQueen in Grayson Perry. Lani jo je prejela britanska videoumetnica Elizabeth Price.