Predmestje Alepa po bombardiranju. Foto: EPA
Predmestje Alepa po bombardiranju. Foto: EPA
begunka, sirija
Hazar Babakši - Henriot je bila dalj časa med begunkami v Turčiji. Foto: EPA

Umetniki, ki so sredi vse hujšega prelivanja krvi iz države tihotapili svoje slike, so se pri tem izpostavili velikemu tveganju - osebnemu, pa tudi finančnemu. Kot ocenjuje Fadi Hadad iz skupine za podporo beguncem Mosaic Syria, je strošek tega projekta presegel 30.000 evrov.

"Dvakrat sem potoval v Jordanijo in Libanon, da bi dela pretihotapil čez mejo," pripoveduje Hadad. "Številni umetniki so se bali, da jih bodo izsledili, če bi mi slike zaplenili na meji. Nekateri se niso podpisali. Cariniki jih ne bi razumeli, a videli bi jih kot nevarnost."

Vsakdanje življenje: Nasilje in smrt
Razstava z naslovom, #withoutwords: Emerging Syrian Artists, ki se bo odprla 27. junija v londonskem Eustonu, združuje dela umetnikov, ki so ušli pred preganjanjem, pa tudi takih, ki ostajajo v Siriji ne glede na grožnje režima Bašarja Al Asada. Številni so v spopadih, ki so do zdaj terjali že okoli 93.000 življenj, izgubili svoje najbližje.

Več o razstavi najdete tukaj.

Ranjeni trinajstletnik ...
Dela, ki bodo na ogled, prinašajo vpogled v vsakdanje življenje v Siriji - ki nima nič vsakdanjega v pomenu, kot ga poznamo mi. Pogosto je strašno. Eden najbolj ilustrativnih portretov je krvavi obraz 13-letnega Hamze Bakurja, ki je bil februarja lani med obleganjem mesta Homs ustreljen v čeljust. Naslikal ga je Tarek Tuma, ki zdaj živi v Londonu in je tudi glavni kustos razstave. Kot je povedal Tuma, je slika tudi neke vrste avtoportret, ki odslikava njegov lastni občutek krivde, saj živi v emigraciji, medtem ko njegovi rojaki doma trpijo naprej.

... tapiserije begunk ...
Spet drugačna je zgodba Hazar Babakši - Henriot, ki je doma iz Alepa, zdaj pa živi v Franciji. Precej časa je bila v begunskih taboriščih v Turčiji, kjer je tamkaj živeče Sirke spodbujala, naj svoje zgodbe vtkejo v tapiserije - tudi te bo mogoče videti na razstavi.

... temačni hodnik ...
Brutalno zatrtje Asadovih nasprotnikov pa je glavna tema slik Hamida Sulaimana, ki je doma iz kraja Zabadani blizu libanonske meje. Od tam je pobegnil v tujino, potem ko so ga večkrat aretirali, ker je sodeloval v sicer mirnih demonstracijah. Na enem izmed njegovih platen lahko vidimo v grobih potezah upodobljena telesa, ki čepijo in klečijo, vklenjena in oslepljena, v kletnih hodnikih stavbe tajne policije v Damasku, ki jih dobro pozna tudi avtor. Na koncu hodnika je videti svetlobo.

"Upanje na svetlobo v vsej tej temi je edino, kar te ohranja normalnega. Mene niso mučili, a videl sem ljudi, ki so jih, in slišal njihove krike. Na ta način sem izgubil več prijateljev, a njihovo upanje sem lahko čutil še v trenutkih pred smrtjo," pripoveduje slikar.

... in karikature
Upanje je mogoče čutiti tudi v karikaturah in stripih Alija Ferzata, ki so mu Asadovi vojaki pred dvema letoma polomili roke. Na eni izmed karikatur tako lahko vidimo Bašarja Al Asada, kako občudujoče zre v svoj povečani in polepšani odsev v ogledalu.

Razstava bo na ogled do 1. septembra.