Razstava bo na ogled do 31. avgusta. Foto: Knjižnica Celje
Razstava bo na ogled do 31. avgusta. Foto: Knjižnica Celje

V preteklosti so bili rokopisi primarni medij zapisa, skozi čas pa so to vlogo prevzeli drugi mediji. Sodobna tehnologija, kot so računalniki in internet, je spremenila naš pristop k uporabi rokopisov in zgodovinskih virov. Češka spada med vodilne države na svetu po razširjenosti in dobrih možnostih dostopanja do digitaliziranih iluminiranih rokopisov.

Češka narodna knjižnica je za dosežke na področju digitalizacije leta 2005 dobila tudi prestižno nagrado JIKJI, ki jo podeljuje Unesco. Projekt Manuscriptorium upravlja katalog historičnih knjižnih fondov, ki je povezan z največjo digitalno knjižnico digitaliziranih rokopisov. Gre za največjo digitalno knjižnico rokopisov v Evropi.

Digitalizacija brez dotika
Začetki digitalizacije zgodovinskih dokumentov na Češkem so povezani z dejavnostmi Narodne knjižnice in podjetja AiP Beroum, ki ponuja možnost digitalizacije brez dotika. Z edinstvenimi tehnologijami zagotavljajo visoko zaščito originalov. Rezultat je digitalna kopija, neodvisna od programske opreme, ki je izjemno odporna in tako ohranjena tudi za prihodnje rodove, so od odprtju razstave zapisali v celjski knjižnici.

Manuscriptorium je sestavljen iz kataloga, povezanega z digitaliziranimi dokumenti, predvsem rokopisi in starimi tiski. Namen tega je zgraditi virtualno raziskovalno okolje in povezati katalog s polnimi besedili, drugimi viri in znanstvenimi študijami.

Razstava je nastala v sodelovanju s češkim veleposlaništvom, obiskovalci pa si jo bodo lahko ogledali do 31. avgusta.