Prva razstava za pse na svetu. Slike, kipi in interaktivne instalacije, ki so pse privabljale z njim poznanimi situacijami. Foto: Dominic Wilcox Twitter
Prva razstava za pse na svetu. Slike, kipi in interaktivne instalacije, ki so pse privabljale z njim poznanimi situacijami. Foto: Dominic Wilcox Twitter


Slike so narejene v rumeno-modrih tonih, prilagojenih barvnim zaznavam pasjih oči, in obešene nizko nad tlemi. Pasjo pozornost naj bi pritegnili tudi kipi v obliki sočnega kosa mesa.

Poleg del za opazovanje je postavljenih tudi več interaktivnih instalacij. Psi lahko preizkusijo simulacijo vožnje v avtomobilu z odprtimi okni, skozi katera pihlja veter, ali lovijo vodne kapljice, kot jih poznajo iz vrtnih škropilnih sistemov, tokrat pa vodni curki prihajajo iz posod za pasjo hrano. Skočijo lahko tudi v velike bazene, napolnjene s kroglicami, ki spominjajo na pasjo hrano, in iščejo piščančje kosti.

Popoln dan za človeka in njegovega najboljšega prijatelja
"Vsa zabavna umetniška dela in instalacije so bili zasnovani z mislijo na pse, da bi bil obisk galerije kot popoln dan za vas in vašega najboljšega prijatelja," so vabili v galerijo The Hub. Kot svetovalec pri projektu je sodeloval tudi veterinar Robert White-Adams, saj je Wilcox želel zagotoviti takšne objekte, ki bi psom omogočili največji mogoči užitek in varnost.

V ozadju pa dober namen
Wilcox postavitve seveda ne jemlje resno v umetniškem smislu. Projekt ustreza njegovemu duhovitemu pogledu na vsakdanje, razstava pa je predvsem povabilo k odgovornemu ravnanju do živali in del kampanje #PlayMore organizacije More Than Pet Insurance.

Njihov cilj je spodbuditi lastnike psov k odgovorni skrbi in ustrezni igri s svojimi ljubljenčki, projekt pa zagnali tudi s ciljem zbiranja sredstev za pasje zavetišče. Za vsakega pasjega lastnika, ki se je zaobljubil, da se bo igral s svojim pasjim prijateljem več kot 15 min na dan, bo organizacija donirala en funt za pasje zavetišče.

Nenavadnost ideje je požela tudi veliko pozornosti. Razstava je bila odprta le dva dni, 19. in 20. avgusta, obisk brezplačen, pred galerijo pa se je vila vrsta psov in ljudi.