Razstave
(6)
Med znamenitostmi, ki vsako prvo nedeljo ponujajo prost vstop, je denimo tudi rimski Kolosej. Foto: EPA

Dodaj v

V Italiji ukinjajo prost vstop v muzeje prvo nedeljo v mesecu

Ideja je naletela na odobravanje direktorjev muzejev
1. avgust 2018 ob 16:42
Rim - MMC RTV SLO, STA

Nova italijanska vlada odpravlja prost vstop v državne muzeje vsako prvo nedeljo v mesecu. Od zdaj naj bi se vodstva muzejev sama odločila, ob katerih dnevih bodo ponudili brezplačen vstop.

Novico je javnosti sporočil italijanski minister za kulturo Albert Bonisoli.

Turistične agencije izkoriščajo sistem
Ideja je naletela na odobravanje direktorjev muzejev, denimo Nemca Eikeja Schmidta, ki vodi galerijo Uffizi v Firencah. Kot je povedal za časopis La Nazione, namreč sedanji sistem izkoriščajo številne turistične agencije, ki tuje turiste v dneh, ko je vstop prost, pošiljajo v muzeje, od njih pa kljub temu pobirajo denar za vstopnino. Sistem je bil sprva zelo dober in je v muzeje pritegnil več obiskovalcev, nato pa se je izrodil.

Bonisoli je spremembo predstavil v torek. "Vzemimo, denimo, Pompeje. Kdo jih obišče novembra? Takrat lahko ponudijo prost vstop prvo ali pa tudi vse nedelje v mesecu, saj ni toliko obiskovalcev," je povedal. In dodal: "Težava je, ko so zaradi ministra prisiljeni imeti prost vstop prvo nedeljo v avgustu, ko jih oblega na tisoče tujih turistov, ti pa si mislijo, da so Italijani trčeni, ker jim omogočijo brezplačen vstop."

Italija se ponaša z največ vpisi na Unescov seznam naravne in kulturne dediščine ter nekaterimi najbolj obiskanimi turističnimi znamenitostmi na svetu. Med znamenitostmi, ki vsako prvo nedeljo ponujajo prost vstop, je denimo tudi rimski Kolosej.

"Ukrep je bil kulturni in socialni dejavnik"
Prost vstop vsako prvo nedeljo v mesecu je vpeljala prejšnja vlada, ukrep pa je naletel na dober sprejem tako pri Italijanih kot turistih. Ukrep je bil "kulturni in socialni dejavnik, ki je od poletja 2014 dosegel okoli deset milijonov ljudi", je dejal nekdanji minister za kulturo Dario Franceschini. Franceschini tudi meni, da ukrepa vseeno ne bi veljalo ukiniti.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
prizemljen
# 01.08.2018 ob 22:43
LepaHrvaska

82% vseh umetnin na planetu. Lepo vas prosim. Koliko pa jih je v Franciji ali Španiji in kaj potem sploh ostane za ostali svet?
Le Courage
# 01.08.2018 ob 23:47
"Težava je, ko so zaradi ministra prisiljeni imeti prost vstop prvo nedeljo v avgustu, ko jih oblega na tisoče tujih turistov, ti pa si mislijo, da so Italijani trčeni, ker jim omogočijo brezplačen vstop."

Kako trčene se morajo šele zdeti temu gospodu države, kjer v narodnih muzejih in galerijah ne pobirajo vstopnin.
Pa saj, kaj nimajo tudi Francozi tega? Ko sem obiskal Louvre, je bila edina razlika z običajnim dnevom to, da ti ni bilo potrebno pol ure zapraviti v vrsti za vstopnice...
lingam
# 02.08.2018 ob 00:41
LepaHrvaska 01.08.2018 ob 23:10
"Dovolj samo pogledat katera drzava ima najvec vpisov v Unesco : Italija."

Se pravi, da se v Francijo ne splača iti?
sebastjan-k
# 01.08.2018 ob 19:02
Kako mastno zavajujoč naslov. Zakaj tako lažnivo proti M5S in Legi?
LepaHrvaska
# 01.08.2018 ob 23:10
:) ocitno malo. Npr v Sloveniji ni Nito ene svetovne kulturne znsmenitosti. In da 82% je prava stevilka. Preverjeno. Dovolj samo pogledat katera drzava ima najvec vpisov v Unesco : Italija.
LepaHrvaska
# 01.08.2018 ob 17:35
Po podatkih wef in unesco se v Italiji nahaja 82% vseh umetnin prisotnih na planetu.
Kazalo