Med deli, ki so jih umaknili iz stalne zbirke in dodatno zaščitili, je tudi slavna Pala di Brera slikarja Piera della Francesca. Foto: Wikipedia
Med deli, ki so jih umaknili iz stalne zbirke in dodatno zaščitili, je tudi slavna Pala di Brera slikarja Piera della Francesca. Foto: Wikipedia
Pinakoteka, Brera, Milano
Strokovnjaki bodo zdaj preverili, koliko slik bo treba restavrirati. Foto: EPA

Do izpada ogrevanja je prišlo ravno v času, ko je Milano prizadel najhujši mraz zadnjih let. Ker v prostorih ni bilo mogoče vzdrževati ustrezne zračne vlage, so se po ugotovitvah strokovnjakov barve na nekaterih delih slik začele drobiti. Med umetninami, ki so jih umaknili iz stalne zbirke, je Kristus ob stebru Donata Bramanteja iz okoli leta 1490 in znamenita Brerska Madona (poznana tudi kot Pala di Brera ali Pala di Montefeltro), ki jo je med leti 1472 in 1474 naslikal zgodnjerenesančni slikar Piero della Francesca.

Slike so dodatno zaščitili z riževim papirjem, da bi tako preprečili pokanje barvnih plasti v presuhi zraku. Prav v teh dneh v restavratorskih delavnicah Pinakoteke določajo, kako velika je škoda in kolikšen konservatorsko-restavratorski poseg bo potreben na prizadetih slikah.

"Ukrepali smo takoj, ko smo 6. januarja izvedeli za težave z ogrevalnim sistemom, zato trajne škode na umetninah ne bo," je dejal direktor pinakoteke James Bradburne. Dodal je, da imajo srečo, kot le malokateri muzej, da imajo lasten laboratorij in restavratorsko skupino. Vseeno bodo morali nekatere slike zaupati tujim strokovnjakom, kar bo povečalo stroške restavriranja.

Poškodbe le na tabelnih slikah
Kot so še sporočili iz muzeja, gre pri vseh poškodovanih delih za tabelne slike, marsikatera med njimi pa je bila že pred tem predvidena za restavratorski poseg. Klima v razstavnih prostorih je po besedah direktorja stabilna od sredine preteklega tedna, kmalu pa bodo vedeli, kolikšna je celotna škoda. Ogrevalni sistem preverjajo trikrat na teden. Uradne ocene o tem, zakaj je prišlo do izpada, še nimajo, v Breri pa domnevajo, da preprosto ni vzdržal tako naglega padca temperature. V muzeju pripravljajo poročilo o položaju in pa smernice za preprečitev česa podobnega v prihodnje.

Brera, ki so jo ustanovili leta 1809, v stalni zbirki predstavlja številne mojstrovine iz zgodovine umetnosti, med drugim mojstrov, kot so Mantegna, Giovanni Bellini, Rafael in Tintoretto.