Posamezni deli fotografskega ciklusa so bili letos že razstavljeni v Litvi, Angliji in na Hrvaškem, v Kostanjevici na Krki pa bo projekt prvič predstavljen v celoti. Foto: Andrej Lamut
Posamezni deli fotografskega ciklusa so bili letos že razstavljeni v Litvi, Angliji in na Hrvaškem, v Kostanjevici na Krki pa bo projekt prvič predstavljen v celoti. Foto: Andrej Lamut

Razstava akademske kiparke Rene Rusjan je zasnovana kot prostorsko razmerje sestavljanja kosov, umetniških del, dokumentov in fragmentov. S to razstavo se končno predstavlja tudi v Mestni galeriji v Novi Gorici, ki jo v zadnjih letih vedno znova naseljuje, a doslej kot mentorica, kustosinja in predavateljica. Tokrat je prvič v vlogi umetnice in z veliko, nepregledno razstavo, pravzaprav vmesno postajo, ki že zdaj čaka na nadaljevanje, je v razstavnem katalogu zapisala Saša Nabergoj. "Avtorica odpira različne poglede in vstope v umetniško delo, kjer praviloma na različne načine, a vedno premišljeno, vpleta tudi druge. Tako umetnike kot gledalce. Vendar pa se nikoli več ni vrnila h kiparstvu, pač pa je za svoje postavitve začela uporabljati različne medije," je o umetnici še zapisala Nabergojeva.

Rusjanova je začela delati kot kiparka, po tej fazi pa je "v središče svoje prakse postavila komunikacijo; postala je zbiralka in pripovedovalka zgodb, ki jo zanimajo spomini, spomini prostora, spomini ljudi, spomini človeštva. Teme, ki jih razvija, so večne, lokalne in obenem globalne in vedno znova aktualne".

V Kostanjevici na Krki razstavlja Andrej Lamut
Lamut (1991) pri svojem delu raziskuje različne analogne in digitalne fotografske tehnike, proces ustvarjanja umetniškega dela in njegova prezentacija pa sta zanj enako pomembna kot sama podoba. Mnemosis predstavlja njegov tretji obsežnejši podvig, v njem pa se najbolj do zdaj odmika od prikazovanja občutenjske stvarnosti in na fotografijah razodeva prostrane notranje svetove, prepredene z nerazložljivimi, pogosto fantazijskimi podobami. Kot je ob razstavi zapisala fotografinja Mirjam Čančer, fotografije niza Mnemosis "ne nosijo jasno razpoznavnih sledov časa, prostora ali zabeleženega dogodka", njegovi motivi pa so "v neprestanem ponavljanju, ujeti v brezčasje svojega obstoja". Posamezni deli fotografske serije so bili letos že razstavljeni v Litvi, Angliji in na Hrvaškem, v Kostanjevici pa bo projekt prvič predstavljen v celoti.

20 mladih umetnikov razstavlja v Celju
V celjski Galeriji sodobne umetnosti bo od danes do 2. decembra na ogled razstava del 20 mladih umetnikov, ki končujejo umetnostni študij ali so ga že končali. Razstava Premiera 2018 – 4. trienale mladih umetnikov: Kulturno telo, prostor, umestitve je prikaz nedavne, medijsko razvejene umetniške produkcije, raznolike v njeni vsebini in formi. Z deli se predstavljajo Urška Aplinc, Živa Božičnik Rebec, Maja Burja, Lea Culetto, Doroteja Dolinšek, Miha Godec, Jasmina Grudnik, Rok Horvat, Neža Knez, Tina Konec, Eva Lucija Kozak, Lene Lekše, Maruša Mazej, Danilo Milovanović, Saša Nemec, Tajda Novšak, Plateauresidue (Aljaž Celarc in Eva Pavlič Seifert), Lara Reichmann in Kaja Urh.