Rubensova Velika poslednja sodba (1617) med renovacijo prostorov Stare pinakoteke. Foto: EPA
Rubensova Velika poslednja sodba (1617) med renovacijo prostorov Stare pinakoteke. Foto: EPA

Stara pinakoteka (gre sicer za izraz, s katerim označujemo sistematično urejeno zbirko umetniških slik) v Münchnu je ena najstarejših galerij na svetu. Prostore so deloma izpraznili zaradi energetske sanacije dela zgornjega nadstropja. V času prve gradbene faze sta bila do konca leta 2014 zaprta dvorana 7 in kabinet 13.

Skozi viharna obdobja
Temeljni kamen za zgradbo po načrtih Lea von Klenzeja so položili 7. aprila 1826, gradnja je trajala deset let. Stavba je bila prvič zbombardirana leta 1943, leto pozneje pa je bila skoraj v celoti porušena in so jo ponovno odprli šele leta 1957.

Ponaša se z eno najpomembnejših umetniških zbirk na svetu, za izjemno pa velja njena zbirka staronemškega slikarstva in zgodnjega italijanskega slikarstva. Hrani namreč mojstrovine od Sandra Botticellija in Leonarda da Vincija do Albrechta Dürerja in Rubensa vse do Rembrandta.

Rubens in Rembrandt v novi luči
Zdaj sta v treh prenovljenih dvoranah zgornjega nadstropja Rubens (1577-1640) in Rembrandt (1606-1669) predstavljena v novi luči. Nove so tudi dvojezične, nemško-angleške napisne ploščice pod njunimi deli. Dokončanje prenove Stare pinakoteke pa je predvideno za konec prihodnjega leta.