Otvoritveni dogodek galerije je razstava After China 2016 Group, ki predstavlja dela udeležencev lanske umetniške delavnice. Ta je je v organizaciji tamkajšnjega ministrstva za kulturo potekala na Kitajskem. Foto: Galerija mesta Ptuj
Otvoritveni dogodek galerije je razstava After China 2016 Group, ki predstavlja dela udeležencev lanske umetniške delavnice. Ta je je v organizaciji tamkajšnjega ministrstva za kulturo potekala na Kitajskem. Foto: Galerija mesta Ptuj
Že 19. aprila bodo v ptujski galeriji odprli retrospektivno posthumno razstavo del Albina Lugariča. Do konca leta v galeriji načrtujejo še dve razstavi.
Že 19. aprila bodo v ptujski galeriji odprli retrospektivno posthumno razstavo del Albina Lugariča. Do konca leta v galeriji načrtujejo še dve razstavi. Foto: Pokrajinski muzej Ptuj Ormož

Doslej so imeli na Ptuju za postavitve razstav na voljo prostore v Miheličevi galeriji, galeriji Magistrat, do nedavnega tudi v gledališču. S pomočjo strokovne komisije pod vodstvom akademskega slikarja Dušana Fišerja, ki sicer vodi Tovarno umetnosti v Majšperku, pa so zdaj poiskali rešitev, ki jim bo omogočila tudi razstavljanje večjih del.

Fišer je priznal, da so v komisiji dolgo razmišljali o primernosti prostorov v tretjem nadstropju večnamenske zgradbe, a so se na koncu vendarle odločili za to lokacijo, saj bi se sicer lahko zgodilo, da bi na "drugo rešitev čakali še sto let".

Po besedah župana Mirana Senčarja je mestna občina v prenovo prostorov vložila približno 70.000 evrov, kar bi morala storiti v vsakem primeru, saj jim je v nasprotnem primeru grozila še višja kazen inšpekcije. Ker je galerija zaradi številnih stopnic za zdaj nedostopna za invalide, bodo naslednje leto poskrbeli tudi za dvigalo, je obljubil župan.

Začasno pod prostovoljnim vodstvom strokovne komisije
Obiskovalci bodo galerijo lahko obiskali vsak delovnik, razen ob ponedeljkih, med 10. in 18. uro, ob koncih tedna pa med 10. in 13. uro. Letos jo bodo prostovoljno vodili člani strokovne komisije, pozneje pa bodo nekoga zaposlili. Za zdaj si bodo pomagali tudi z javnimi deli, naslednje leto pa naj bi galerija prešla pod okrilje Zavoda za turizem Ptuj. Ob tem v prihodnje računajo tudi na državna sredstva.

Stavba, v kateri je razstavljal France Mihelič
Slikarska umetnost v stavbi sredi mesta ni novost, saj je v njej že potekala ena najpomembnejših razstav na Ptuju v 20. stoletju - razstava del takratnega profesorja na ptujski gimnaziji in uglednega slikarja Franceta Miheliča leta 1939. Gre za postavitev, ki jo slovenska umetnostna zgodovina uvršča med prelomne dogodke slovenske predvojne umetnosti.

Po Kitajski
Galerijo odpirajo s predstavitvijo del udeležencev lanske umetniške delavnice, ki je v organizaciji tamkajšnjega ministrstva za kulturo potekala na Kitajskem. Na njej je sodelovalo 16 umetnikov iz 12 držav vzhodne in srednje Evrope, na Ptuju pa se jih bo tokrat predstavilo 13, med njimi tudi domači akademski slikar Dušan Fišer.

Posthumni poklon Albinu Lugariču
Projekt mednarodne umetniške skupine potuje po državah, iz katerih prihajajo udeleženci delavnice, današnjega odprtja se bo udeležil tudi vodja projekta Xin Dong Chen. Prihodnji mesec, natančneje 19. aprila, bodo v ptujski galeriji odprli retrospektivno posthumno razstavo del Albina Lugariča. Do konca leta v galeriji načrtujejo še dve razstavi.