To je vse, kar je ostalo od McCartyjeve 24-metrske umetnine. Foto: EPA
To je vse, kar je ostalo od McCartyjeve 24-metrske umetnine. Foto: EPA
Kdor pozna umetnikov opus, mu je bilo jasno, da sta bili dvoumnost in kontroverznost del njegove vizije. Foto: Reuters
Gre za abstraktno delo, je vztrajal umetnik. "Ljudje so užaljeni, če hočejo nanj gledati kot na čep, ampak zame je abstraktno delo." Foto: Reuters
Paul McCarthy: Complex Pile
Complex Pile, še ena od McCarthyjevih napihljivih inštalacij. Nanjo se Parižani verjetno tudi ne bi odzvali z navdušenjem. Foto: Reuters

Neznanci so v noči na soboto prerezali podporne kable, tako da se je 24-metrska zelena plastična instalacija zrušila na tla. Zjutraj so mestne oblasti iz nje še spustile zrak, da ne bi bila nevarna za mimoidoče. Skulpture ne bodo znova postavili, so v soboto sporočili organizatorji.

Tudi fizični obračun
Avtor, 69-letni ameriški umetnik Paul McCarthy, je skulpturo Drevo v okviru Mednarodnega sejma sodobne umetnosti (Fiac) na prestižnem pariškem trgu Vendome postavil v četrtek. Že na dan postavitve mu je neki mimoidoči - medtem ko je dajal intervju za neki časopis - prisolil tri klofute, češ da "niti ni Francoz" in da taka vulgarnost ne sodi na trg.

#PlugGate
Skulptura iz zelene plastike - odvisno od posameznika - spominja na božično drevo, kipe romunskega umetnika Constantina Brâncusija (McCarthy ga navaja kot navdih) ali spolno igračo, ki se imenuje analni čep. Po postavitvi na trgu se je na družbenih omrežjih vsul plaz humornih opazk, ki so videle podobnost predvsem s to, tretjo kategorijo. Konservativna organizacija Printemps Français je bentila, češ da je "trg Vendome iznakažen, Pariz pa ponižan", medtem ko so na Twitterju ljudje šale zbijali pod oznako #PlugGate.

"Drevo je orjaška fantazija," je umetnino branila Chara Parisi, vodja umetniških programov v organizaciji Monnaie de Paris, kjer bo 25. oktobra na ogled McCarthyjeva razstava. "V skladu s francosko tradicijo je fantazijsko delo. Predimenzionirano je, analizirati se ga da na več načinov, obenem pa potrebuje pridih dvoumnosti. Je kot nekakšne velike sanje, ki so se vsilile v javni prostor."

Avtor razočaran nad Parižani
Organizatorji so v soboto sporočili, da se je umetnik odločil, da skulpture zaradi verjetnosti novih težav ne bo znova postavil. Izrazil pa je svoje razočaranje nad razpletom dogodkov: "Namesto da bi globlje razmislili o objektih kot načinu večplastnega izražanja, smo bili priča nasilnemu odzivu," je dejal.

"Sramota in ponižanje za Francijo - ampak ne zaradi začasne napihljive umetnine na trgu Vendome, pač pa zaradi tepcev, ki so jo uničili," je po incidentu tvitnil namestnik župana Bruno Julliard. "Pariz se ne bo vdal nestrpnosti in sovraštvu. Vedno se bomo borili za svobodo ustvarjanja."

So res lahko presenečeni?
Paul McCarthy je sicer znan po svojih kontroverznih in večpomenskih delih: v preteklosti je že ustvaril 15-metrski, napihljiv kup drekca, golega Georgea W. Busha s kavbojskim klobukom, ki je bil mnogo večji od njegovega razkritega premoženja, pa tudi pornografsko različico klasične pravljice o Sneguljčici.

Spodaj pa še nekaj bolj znanih McCarthyjevih stvaritev.