Veliko Brumnovo nagrado na bienalu vidnih sporočil Slovenije je prejel avtor študentskega časopisa Tribuna Aljaž Vindiš. Za lastno črkovno vrsto Tribunal je Vindiš prejel tudi Brumnovo nagrado v kategoriji črkovnih vrst. Foto: Fundacija Brumen
Veliko Brumnovo nagrado na bienalu vidnih sporočil Slovenije je prejel avtor študentskega časopisa Tribuna Aljaž Vindiš. Za lastno črkovno vrsto Tribunal je Vindiš prejel tudi Brumnovo nagrado v kategoriji črkovnih vrst. Foto: Fundacija Brumen
Tribuna
Aljaž Vindiš razvija praktična orodja za vizualno komunikacijo. Zanimajo ga učinki vizualne komunikacije v javnem prostoru na posameznika in družbo ter učinki na medij, trenutno se osredotoča na časopise in njihovo preoblikovanje ter redefiniranje v času svetovnega spleta. Foto: Tribuna

Po besedah predsednika žirije Johna L. Waltersa jih je delo Aljaža Vindiša prepričalo s svojo "bujnostjo", z močno, oprijemljivo postavitvijo, uporabo ilustracij, raznolikimi naslovnicami in navsezadnje lastno črkovno vrsto Tribunal istega avtorja. Slednjo je žirija nagradila z Brumnovo nagrado v kategoriji črkovnih vrst.
Mednarodna žirija v sestavi John L. Walters, Davor Bruketa (Hrvaška), Mervyn Kurlansky (Danska), Filip Pagowski (Poljska/ZDA) in Gerard Unger (Nizozemska) je poleg velike Brumnove nagrade podelila še deset Brumnovih nagrad najboljšim delom v posameznih kategorijah.
Poleg nagrade v kategoriji črkovnih vrst, ki jo je žirija podelila Aljažu Vindišu, so Brumnove nagrade podelili še devetim delom: logotipu "Ride With Me" Žige Aljaža, dopisnim tiskovinam Jagoda za Jagodo oblikovalke Jagode Jejčič, celostni podobi Niti Niti Primoža Pislaka, plakatu Morski odpadniki na slovenski obali Luke Mancinija in Katarine Mrvar. Med knjigami in knjižnimi zbirkami je nagradila delo Mnemozina|Čas ljubljanskega grafičnega bienala avtorja Iviana Kana Mujezinovića, Newyorška trilogija oblikovalca Primoža Pislaka pa ima po prepričanju žirije najboljši knjižni ovitek.
Med katalogi in monografijami je žirijo prepričala Podoba knjige avtorjev Radovana Jenka, Jureta Kožuha in Tanje Semion, med revijami in časopisi že omenjeni študentski časopis Tribuna Aljaža Vindiša, med oglasi pa kampanja, ki je spremljala film Brez imena in ki jo je ustvarila avtorska skupina ZEK. Še 12 del si je prislužilo pohvale žirije.
Vrhunska in izvirna dela
Raven slovenskega oblikovanja je po mnenju žirije visoka, vendar pa se pri podeljevanju nagrad niso zadovoljili z "dobrimi", "pametnimi" ali "ustvarjalnimi" deli, ampak je žirija nagradila tista, ki so izstopala po vrhunskosti in izvirnosti, so sporočili iz fundacije Brumen, ki bienale vidnih sporočil Slovenije organizira.
Dobitnikom so nagrade izročili nocoj ob odprtju razstav bienala v Narodni galeriji. Razstava nagrajenih del in drugih oblikovalskih dosežkov zadnjih dveh let ter razstava članov mednarodne žirije bosta odprti do 27. novembra.
V videu si lahko ogledate skupine ZEK Crew med grafitarsko oglaševalsko plakatno akcijo z imenom Tranzicija od grafitiranja do tetoviranja za film Brez imena.