Franc Jožef I., kot ga je v mladih letih upodobil dvorni portretist Franz Xaver Winterhalter. Foto: Wikipedia
Franc Jožef I., kot ga je v mladih letih upodobil dvorni portretist Franz Xaver Winterhalter. Foto: Wikipedia
Franc Jožef I. leta 1885
Franc Jožef I. leta 1885. Foto: Wikipedia

Razstava, ki nosi naslov Franc Jožef I. v Miramaru v besedi in sliki, cesarjevo zgodbo v Trstu pripoveduje s pomočjo slik, litografij in akvarelov. Cesar se ni ustavljal le v Trstu, ampak je redno obiskoval tudi grad Miramare, rezidenco njegovega brata Maksimiljana. Med zanimivejšimi eksponati so organizatorji opozorili na slike Karla Haaseja (1820-1676), zlasti njegov portret Franca Jožefa z ženo Sisi. Posebno pozornost velja menda nameniti tudi litografijam Josefa Kriehuberja (1800-1976). Razstavo dopolnjujejo članki iz tedanjega časopisja, ki so poročali o cesarjevih potovanjih v Italijo.

Poseben del razstave je namenjen tudi predstavitvi Trsta, kamor so leta 1857 po dokončani južni železnici, osrednji povezavi med središčem monarhije in njenim glavnim pristaniščem, pripeljali prvi vagoni.

Franc Jožef (1830-1916) se je rodil na Dunaju kot sin nadvojvode Franca Karla in Sofije, hčerke bavarskega kralja Maksimiljana I. Po revolucionarnih nemirih leta 1848 in odstopu strica, cesarja Ferdinanda I., je postal novi avstrijski cesar. S pomočjo ministrskega predsednika Von Schwarzenberga je utrdil absolutistično vladavino. Leta 1854 se je poročil z Elizabeto Amalijo Evgenijo, bolj poznano kot Sisi, katere življenjska zgodba je doživela več knjižnih in filmskih obravnav. Franc Jožef je bil na Slovenskem daleč najbolj priljubljen Habsburžan. Ob njegovi smrti leta 1916 je običajni Slovenec izgubil lik povezovanja in občutek obstoja večnarodnostne monarhije. Nasledil ga je Karel I., ki pa je kot zadnji avstrijski cesar in ogrski kralj dve leti pozneje dočakal konec monarhije.